hamburger-icon

Kliker.info

Specijalno tužilaštvo Kosova: Šest optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića

Specijalno tužilaštvo Kosova: Šest optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića

02 Decembra
16:11 2019

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnice protiv šest osoba koji se terete za umiješanost u ubistvo Olivera Ivanovića , prenosi dnevni list Koha iz Prištine na koga se poziva agencija Beta.

Kako prenosi portal kossev.info, optužnice su podignute protiv osoba sa inicijalima N.S., M.R., S.A., D.M., Z.J. i R.B.

Oni se terete za krivična djela „učešće u organiziranju organizirane kriminalne grupe“, „zloupotreba službenog položaja“, „podrška u izvršenju krivičnog djela“, „teško ubistvo“, „neovlašteno posjedovanje i upotreba oružja“, „odavanje službene tajne“, „zloupotreba zvanične dužnosti u saizvršilaštvu“ i „manipulacija dokaza“.

Agencija prenosi saopćenje Tužilaštva u kojem se navodi kako su optuženi N.S, M.R i R.B, su u pritvoru, dok su trojica u bjekstvu i za njima su izdate međunarodne potjernice.

Navodi se i kako ova navodna kriminalna grupa nije formirana slučajno, već da djeluje od 2011. godine.

Pribavljanje koristi

„Optuženi su aktivno učestvovali u kriminalnim aktivnostima grupe znajući da će takvo učešće doprinijeti provođenju kriminalnih aktivnosti i direktnom ili indirektnom pribavljanju finansijske ili druge materijalne koristi, u cilju proširenja kontrole preduzeća na teritoriji i kontrola politike u sjevernom dijelu Mitrovice“, piše u saopćenju.

Navodi se kako je svaki od optuženih počinio inkriminirajuće radnje za spomenutu grupu, u kom slučaju su aktivnosti ove organizirane kriminalne grupe dovele do ubistva Olivera Ivanovića.

Ivanović je sahranjen 17. januara 2018. godine

EPA-EFE

Kako kažu iz Tužilaštva, optuženi N.S. na dan kada je ubijen Ivanović, svojim djelovanjem je omogućio izvršenje ubistva.

„Optuženi N.S. blisko je sarađivao sa osumnjičenima koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića i na taj način namjerno i svjesno pomagao nepoznatim osumnjičenima u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva.“

Dodaje se kako je također pomogao osumnjičenima da nabave automobil Opel Astra, bez registarskih tablica sa zatamnjenim prozorima, kojim su se približili gradu i iz kojeg je ispaljeno šest smrtonosnih hitaca u Ivanovića.

Navodi se i kako je optuženi N. S. namjerno i svjesno posjedovao oružje, koje je pronađeno tokom pretresa u njegovoj kući.

Optuženi M.R. je, navodi se, blisko sarađivao sa tuženima N. S., R.B, Z.V i Ž.B. i namjerno i svjesno je pomagao u izvršenju krivičnog djela „teško ubistvo“, prateći žrtvu Olivera Ivanovića prije ubistva.

Uništavanje dokaza

Tužitelji navode kako optuženi R. B., u svojstvu policijskog službenika, nije izvršavao svoje službene dužnosti u svrhu pribavljanja koristi sebi ili bilo kojoj drugoj osobi. Navodi se kako je blisko sarađivao sa organiziranom kriminalnom grupom M. R, od koje je dobijao naredbe da prikriva i eliminira dokaze, a zločinačka grupa ga je angažirala da prikrije tragove zločina i ne otkriva slučajeve koji uključuju osumnjičene osobe koje pripadaju zločinačkoj grupi M. R.

Prema optužnici, okrivljena osoba S. A., u bliskoj saradnji sa osumnjičenima, koji su koordinirali ubistvo Ivanovića, pomogla je u izvršenju krivičnog djela teškog ubistva, stvarajući uvjete i uklanjajući prepreke za izvršenje krivičnog djela, jer je u vreme ubistva Ivanovića bio svjestan da su sigurnosne kamere u kancelarijama SDP nasilno isključene, čime je omogućeno da osumnjičene osobe ne budu snimljene u trenutku izvršenja krivičnog djela.

Navodi se i da su ubrzo nakon ubistva Ivanovića, kamere aktivirane u kancelarijama SDP-a, te da je riječ o osobi koja je radila kao administrator u toj stranci i bila je jedina u spomenutom objektu u vrijeme kada je ubistvo počinjeno.

Optuženi D.M. i Z.J. u svojstvu službenih lica na dan ubistva Ivanovića nisu postupili po službenoj dužnosti

EPA – Ilustracija

Optuženi D. M. u svojstvu policijskog službenika je nakon ubistva Ivanovića, bez odobrenja dostavio informacije koje predstavljaju službenu tajnu sa mjesta nesreće u svrhu objavljivanja ili korištenja informacija izvan kosovske teritorije. On je, kako se navodi, informacije prenio službenom licu srpske policije.

Također, optuženi D.M. i Z.J. u svojstvu službenih lica na dan ubistva Ivanovića nisu postupili po službenoj dužnosti, u cilju sticanja ili pribavljanja koristi za sebe ili drugo lice. Oni su nakon ubistva Ivanovića odmah otišli sa lica mjesta, a da ga prethodno nisu osigurali čime su omogućili drugim osobama da interveniraju na mjestu događaja, oštetivši materijalne dokaze.

„Također, optuženi D.M i Z. J. u svojstvu policijskih službenika su odmah nakon ubistva Ivanovića izašli na lice mjesta s ciljem da uklone, prikriju i unište dokaze.“

Ubistvo ispred sjedišta stranke

Ranije je objavljeno kako je specijalni tužilac Kosova Sula Hoxha podigao je optužnice protiv Nedeljka Spasojevića i Marka Rošića. To je javila agencija Tanjug krajem pretprošle sedmice pozivajući se na portal Kosovo Online, koji citira izvore bliske istrazi.

U obrazloženju optužnice navodi se kako su Spasojević i Rošić optuženi za pomaganje u ubistvu Ivanovića po nalogu Milana Radoičića, tvrde izvori portala, te dodaju kako protiv Radoičića nije podignuta optužnica.

Rošić i Spasojević uhapšeni su prije godinu dana, tokom akcije specijalne kosovske policije ROSU na sjeveru Kosova, podsjeća Tanjug. Uz Rosića i Spasojevića, uhapšen je i Dragiša Marković, a pokušano je hapšenje Radoičića.

Kosovo Online navodi kako je Marković kasnije pušten iz pritvora, dok se ostala dvojica uhapšenih još uvijek nalaze u pritvoru u Gnjilanu, odnosno Podujevu.

Oliver Ivanović, osnivač i predsjednik Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ ubijen je 16. januara 2018. godine ispred sjedišta te stranke u Mitrovici, podsjeća Beta.

(Kliker.info-AJB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku