hamburger-icon

Kliker.info

Specijalni tužilac sužava obruč : Trumpov advokat priznao da je lagao Kongresu

Specijalni tužilac sužava obruč : Trumpov advokat priznao da je lagao Kongresu

29 Novembra
22:27 2018

Michael Cohen, dugogodišnji osobni advokat predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je u četvrtak da je lagao Kongresu u saveznoj istrazi o ulozi Rusije u američkim izborima 2016.

Cohen se izjasnio krivim na saveznom sudu na Manhattanu po točki optužnice koja ga tereti za davanje lažnih izjava Kongresu u istrazi o tome je li Trumpova kampanja radila s Rusijom kako bi uticala na izbore.

Cohen je rekao na ročištu da je dao lažnu pisanu izjavu o projektu nekretnina Organizacije Trump u Moskvi.

U septembru je rekao da se osjeća krivim za financijske prekršaje u kampanji, izbjegavanje poreza i bankovnu prijevaru u slučaju koji vode savezni tužioci  u New Yorku.

Njegovo priznavanje krivnje moglo bi ukazivati na to da se nada blažoj presudi po optužbama u zamjenu za nastavak suradnje s istragom posebnog tužioca  Roberta Muellera.

Kako javlja Hina događaji od  četvrtka najnoviji su preokret u Muellerovoj istrazi o tome je li Trump ili njegov najuži krug suradnika bio u dosluhu s pokušajima Rusije da utiče na ishod predsjedničkih izbora.

Cohen navodno dijeli informacije s posebnim istražiocem o Trumpovu poslovanju u Rusiji, uključujući plan gradnje Trumpovog tornja u Moskvi koji su se, prema tvrdnjama bivšeg Trumpova advokata , nastavili debelo tokom predsjedničke kampanje.

To proturječi upornim Trumpovim tvrdnjama da nema financijskih veza s Rusijom, koje često upotrebljava kada odgovara na pitanja o tome zašto hvali ruskog predsjednika Vladimira Putina i koji su mu motivi za poboljšanje američko-ruskih odnosa.

Ako Cohen bude u stanju ponuditi dokaze za svoje tvrdnje, bit će to noćna mora za predsjednika, a mogla bi postati i pravna pokaže li se da je Trump lagao u svom nedavnom pisanom iskazu Meulleru.

Trump opovrgnuo Cohenove navode: ‘On je slabić i ne pretjerano pametan čovjek’

Američki predsjednik Donald Trump opovrgnuo je u četvrtak da je radio na gradnji tornja u Moskvi, projektu koji se, prema tvrdnjama njegova bivšeg advokata  Michaela Cohena, nastavio sve do jula 2016., tokom američke predsjedničke kampanje.

Trump je napao svog bivšeg advokata nazvavši ga slabićem i optuživši za laganje o projektu nekretnina kako bi dobio blažu kaznu.

Američki predsjednik rekao je novinarima ispred Bijele kuće da je odlučio da neće graditi zgradu u Moskvi, ali nije rekao kada.

Odlazeći iz Bijele kuće na put u Buenos Aires i summit G20, Trump je za Cohena (52) rekao da je “slabić i ne pretjerano pametan čovjek”.

Govoreći o gradnji nekretnine u Moskvi, koja nije realizirana, dodao je: “Kada se natječem za predsjednika, to ne znači da se ne smijem baviti biznisom.”

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku