hamburger-icon

Kliker.info

Specijalni sud u Beogradu : Jurišiću 12 godina zatvora za ‘Tuzlansku kolonu’

Specijalni sud u Beogradu : Jurišiću 12 godina zatvora za ‘Tuzlansku kolonu’

02 Decembra
13:55 2013
Odjeljenje za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu u ponovljenom suđenju osudilo je na 12 godina zatvora Iliju Jurišića, jer je, kako je rečeno u obrazloženju presude, "naredio napad na kolonu vojnika JNA u Tuzli 1992. godine kada je nastradao najmanje 51 vojnik".Jurišić, ratni član Operativnog štaba Stanice javne bezbjednosti Tuzla, nije došao na izricanje presude, jer je prema obrazloženju njegovog advokata Ðorđa Dozeta, na bolničkom liječenju u Tuzli na koje je primljen 28. novembra.Advokat Dozet je Sudu dostavio medicinsko opravdanje za svog branjenika, prema kome ima srčane probleme.Jurišić, prema riječima sudije, i nije bio obavezan da prisustvuje izricanju presude.

Ukinuta ranija presuda

To je Jurišiću druga prvostepena presuda, jer mu je prvu kaznu kojom je bio osuđen takođe na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina i upotrebe nedozvoljenih sredstava borbe, ukinuo Apelacioni sud i naložio da se suđenje ponovi pred potpuno novim sudskim vijećem.I na novu presudu Jurišić i Tužilaštvo za ratne zločine imaju pravo da ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, koji će donijeti konačnu odluku u tom slučaju.Na ranijem suđenju, Sud je utvrdio da je Jurišić kriv, jer je suprotno dogovoru o mirnom povlačenju između SR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine kao dežurni Operativnog štaba Stanice bezbjednosti Tuzla naredio napad na kolonu vojnika JNA koja se povlačila iz kasarne Husinska buna, 15. maja 1992. godine, riječima: "Na vatru odgovori vatrom".U napadu na kolonu JNA u Tuzli 15. maja 1992. godine poginuo je najmanje 51 vojnik, njih 50-ak je ranjeno, a uništen je i veći broj sanitetskih vozila.

Jurišić negirao krivicu

Apelacioni sud je u nalogu za ponavljanje prvostepenog postupka naložio Sudu da utvrdi zašto se tuzlanski garnizon povlačio i po čijoj naredbi.Jurišić je u julu prošle godine na početku ponovljenog suđenja negirao krivicu, ističući da mu je „savjest mirna i obraz čist“.Pored ostalog, naveo je kako nije bio starješina i da ni o čemu nije mogao samostalno donositi odluke.Jurišić je bio uhapšen 14. maja 2007. godine na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla“, po međunarodnoj potjernici, a nakon što je Tužilaštvo za ratne zločine tri godine ranije preuzelo predmet od Vojnog tužilaštva u Beogradu.(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku