hamburger-icon

Kliker.info

Soros prrotiv Putina : Rusija prijeti opstanku Europske unije

Soros prrotiv Putina : Rusija prijeti opstanku Europske unije

23 Oktobra
16:18 2014

Soros1Agresivni nacionalizam Vladimira Putina izazov je za vrijednosti i principe na kojima je EU osnovana, kaže investitor George Soros u tekstu koji donosi današnji Guardian.Soros je upozorio da ekspanzionizam Rusije predstavlja egzistencijalnu prijetnju Europskoj uniji te pozvao na veću materijalnu pomoć Ukrajini.

Putinova mješavina autoritarnosti i agresivnog nacionalizma model je koji čini alternativu liberalnim demokracijama zapadnog tipa, smatra Soros, što potkrepljuje divljenjem koje su ruskom predsjedniku iskazali lider Ukipa Nigel Farage, predsjednica Nacionalne fronte Marine Le Pen i premijer Mađarske Viktor Orban.”Europa je suočena s izazovom koji Rusija predstavlja njenom postojanju. Ni europski lideri ni građani Europe nisu u potpunosti svjesni tog izazova, niti znaju kako bi se s njime suočili,” napisao je ranije Soros za jedan njujorški magazin.

“Rusija je sada alternativa koja postavlja fundamentalni izazov vrijednostima i principima na kojima je EU osnovana. Ta alternativa se temelji na primjeni sile i manifestira se represijom kod kuće i agresijom u inozemstvu, nasuprot vladavini prava,” smatra Soros.”Postoji opće nezadovoljstvo Europskom unijom, što je posljedica krize eura koja je zaustavila početni zamajac za stvaranjem unije slično nastrojenih demokratskih država. Krizom eura se nije dobro upravljalo i ona predugo traje, pa je dobrovoljna unija jednakih zapravo postala nešto sasvim drugačije,” rekao je filantrop za današnji Guardian.

EU je postala disfunkcionalni odnos zemalja povjerenika i zemalja dužnika, što je proizvelo široko rasprostranjeno nezadovoljstvo, kaže on.”Putin je uspostavio dobre odnose s onima koji agitiraju protiv Europe. Neuspjeh Europe kao eksperimentalne nadnacionalne vlade čini Rusiju mogućom prijetnjom. A pad Ukrajine bio bi nemjerljiv gubitak za NATO, EU i SAD. Pobjeda Rusije imala bi mnogo utjecaja unutar same EU i pretstavljala bi snažnu prijetnju baltičkim državama sa značajnim ruskim stanovništvom,” upozorava Soros.

Nakon nedeljnih izbora u Ukrajini, predviđa Soros, Putin će ponuditi Porošenku sporazum o opskrbi plinom pod uvjetom da on imenuje premijera koji će ruskom predsjedniku biti prihvatljiv. Ukoliko ovaj to odbije, Putin bi se mogao okrenuti “manjoj pobjedi koja bi mu još bila u dosegu: mogao bi nasilno otvoriti kopneni put od Rusije do Krima i Pridnjestrovlja prije nego što počne zima,” smatra Soros.

Mađarski filantrop poziva na radikalno povećanje podrške Zapada Ukrajini “s hitnom injekcijom gotovine od najmanje 20 milijardi dolara i obećanjem da će u slučaju potrebe uslijediti još”, a sve kako bi se otpisao ukrajinski javni dug i pomogla reforma energetskog sektora, da bi postao manje ovisan o Rusiji.Pomažući reformama u Ukrajini, EU bi ponovno otkrila principe na kojima je i sama osnovana. “Spašavajući Ukrajinu, EU bi mogla spasiti sebe,” rekao je Soros. (Kliker.info-Seebiz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku