hamburger-icon

Kliker.info

Sonja Biserko : Vučić i Brnabić moraju priznati genocid, Dodik stoji iza provokacija

Sonja Biserko : Vučić i Brnabić moraju priznati genocid, Dodik stoji iza provokacija

07 Jula
05:54 2017

Osnivačica je i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko kazala je u razgovoru za INS da rukovodstvo Srbije na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vručićem i premijerkom Anom Brnabić mora priznati da se u Srebrenici 11. jula 1995. godine desio genocid, te da će to dugoročno biti tema odnosa Srbije i BiH.

– Mislim da je mnogo važnije da oni kažu da to jeste genocid, nego hoće li se neko pojaviti u Srebrenici. To niko nije zvanično rekao u Srbiji, barem u ovih pet godina, a ni ranije. To je ono što se od njih očekuje. Da li će prisustvovati ili ne, to će jednog dana svakako morati da urade, ali na jedan dostojanstven način, a ne ovako… To ostaje tema za Srbiju i odnose sa Bosnom dugoročno. Očigledno nema spremnosti u Srbiji da se time bave na jedan moralan način – kazala je Biserko za INS.

Biserko je zajedno sa predstavnicima više organizacija civilnog društva u srijedu zatražila zabranu odražavanja promocije knjige Ljiljane Bulatović u Srebrenici, osobe koja je poznata kao biografkinja Ratka Mladića i Radovana Karadžića, te aktivni negator genocida. Zahvaljujući i ovoj reakciji, promocija je danas otkazana.

– Negiranje genocida od  strane Srbije se nastavlja. Pogotovo od nekih snažnih centara u samoj zemlji, a država tu nije baš naročito jasna kada je u pitanju genocid. Treba biti spreman na reakcije od djela društva koji osuđuje genocid u Srebrenici, a zbog svega  što se u Srbiji dešava u pogledu poricanja genocida. Bulatović je poznata po tim svojim knjigama u kojima brani Mladića, Kradžića i negira genocid u Srebrenici. Bilo je prije par godina takvih  pokušaja i na Pravnom fakultetu u Beogradu, kada su neke organizacije osudile taj događaj pa je došlo i do incidenta kojeg su izazvale razne radikalne desne grupe. Nažalost, to je i zvanična politika društva. Onaj dio civilnog društva i medija koji osuđuju genocid, moraju stalno i iznova reagovati. To još uvijek nije prihvaćeno, kao neka istina – kazala je Biserko.

Ona je komentirala i odluku vlasti u Banjoj Luci da dozvole održavanje skupa podrške Ratku Mladiću i to na 11. juli ove godine kada je izvršen genocid u Srebrenici.

– Što se tiče odobravanja sukpa podrške Mladiću 11. jula, to je ono što je proklamovana politika Milorada Dodika i RS, tako da to ne čudi. To je u funkciji provociranja međunarodne zajednice, da se vidi dokle se može ići – zaključila je Biserko.

(Kliker.info-INS.ba)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku