hamburger-icon

Kliker.info

Sonja Biserko upozorava: Vučić i Dodik nisu odustali od podjele Bosne i Hercegovine

Sonja Biserko upozorava: Vučić i Dodik nisu odustali od podjele Bosne i Hercegovine

30 Jula
06:24 2020

Dobrodošli u najljepši srpski grad” – bilbord je koji od 26. jula dočekuje građane na ulazu u Trebinje, grad na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) u entitetu Republika Srpska.

Epitet “jednog od najljepših srpskih gradova” dao mu je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, na šta su oštro reagovale političke stranke u Federaciji BiH.

“Vučić i Dodik nisu odustali od podjele Bosne”, smatra Sonja Biserko iz nevladinog Helsinškog odbora za ljudska prava, organizacije koja se bavi i tranzicionom pravdom i riješavanjem konflikata na području bivše Jugoslavije, prenosi RSE.

“Poruka koju su poslali Vučić i Dodik zajedno ima drugu konotaciju – a to je da se stalno uzvikuje da je Republika Srpska samostalna zemlja koja će jednog dana da se ujedini sa Srbijom”, naglasila je Biserko.

Biserko izjave Vučića i Dodika u Banjaluci “čita” i kroz prizmu drugog aktuelnog političkog pitanja za Srbiju – nastavka dijaloga sa Kosovom u Briselu pod okriljem Evropske unije i “činjenicom da Srbija mora priznati Kosovo”.

“Da normalizuje odnose i potpiše sporazum koji je sada na stolu – to je sada jedna neumitnost. Poruka je zapravo reakcija na ono što se sad dešava u Briselu, prije toga u Parizu, i odlučnost Evropske unije da spriječi bilo kakav dogovor o zamjeni teritorija”, rekla je Biserko.

“To je jedan začarani krug iz kojeg Srbija nije sposobna izaći, zato što nije spremna da prihvati novu realnost u regionu”, zaključila je Biserko.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Jedan komentar

  1. FAJTER
    FAJTER 30 Jula, 23:36

    FUJ

    Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku