hamburger-icon

Kliker.info

Sonja Biserko tvrdi : Od dolaska SNS-a na vlast u Srbiji Sud za ratne zločine ne radi ništa

Sonja Biserko tvrdi : Od dolaska SNS-a na vlast u Srbiji Sud za ratne zločine ne radi ništa

04 Novembra
06:19 2018
Srbija i dalje predstavlja sigurno utočište za sve ratne zločince koji se u njoj nalaze nakon završenih ratova, smatra osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u toj zemlji Sonja Biserko.

– Nažalost, srpsko sudstvo nije spremno, niti želi da se sa tim problemom nosi na adekvatan način – kaže Biserko u razgovoru za Vijesti.ba.

S druge strane, kako navodi, činjenica da je tolika koncentracija ratnih zločinaca u Srbiji utječe na opuštenu atmosferu koja se pogoršava samim tim što neki od njih imaju vrlo istaknuto mjesto u javnosti i u medijima se promovišu kao nacionalni heroji koji su se žrtvovali za “srpsku stvar”.

– Oni učestvuju u promocijama svojih knjiga koje se tretiraju kao novi uvid u ratove, naravno s idejom da se negira sve ono što je dosad dokazano, naročito pred Haškim tribunalom – kaže Biserko.

Sve to, nastavlja naša sagovornica, vrlo negativno utječe na stanje duha u samoj Srbiji.

– Naravno, i aktuelna vlast podržava te zločince i sama učestvuje u njihovom promovisanju – ističe Biserko.

Navodi da lider radikala Vojislav Šešelj ima posebnu ulogu da ruži sve one koji kritikuju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i aktuelnu vlast, ali i podriva ili obesmišljava Haški tribunal. Šešelja, pojašnjava Biserko, u Srbiji tretiraju kao pobjednika Haškog tribunala.

– To je ta linija koja je aktuelna i među akademskom pravnom zajednicom, koja sistematski radi na obesmišljavanju svih presuda Haškog tribunala. Oni zapravo obezvređuju sve presude, ali istovremeno idu i sa tezom da Srbi nisu vršili zločine, da su bili jedine prave žrtve u ovim ratovima, da se cijeli svijet okrenuo protiv njih i da su susjedne zemlje, odnosno bivše republike Jugoslavije, bile separatističke i teroirističke – rekla je Biserko.

Smatra da je to zapravo linija na kojoj se sad učvršćuje jedan narativ koji je vrlo opasan za buduće generacije u Srbiji, ali i normalizaciju odnosa u regionu, zato što se njim ne može daleko stići. Paralelno sa tim narativom, kaže, u Srbiji ide i revizija Prvog i Drugog svjetskog rata, čime se pokazuje da je ta zemlja bila žrtva Jugoslavije.

– Time se zapravo obezvređuje taj modernizacijski potencijal i sve ono što je Jugoslavija na neki način učinila za narode Balkana, sa tezom da bi Srbija danas bila mnogo veća – poručila je Biserko.

Potcrtava da je od dolaska na vlast Srpske napredne stranke prestao svaki vid saradnje pravosudnog sistema Srbije sa tužilaštvima i sudovima iz regiona.

– Važno je reći i da Sud za ratne zločine u Srbiji skoro da ne radi ništa po tom pitanju. Znači, to je apsolutno jedna zamrznuta aktivnost i istovremeno se radi na kompletnoj reviziji onoga što se dešavalo 90-ih, na linijama koje su i ranije bile prisutne, ali ovo sada je nešto što je postalo toliko javno i stav ove vlasti da prosto ima veliki impakt i na mlade generacije, koje to sad dobijaju kao gotovu interpretaciju svega što se dešavalo – naglašava Biserko.

Drugi stavovi po tim pitanjima, navodi Biserko, uopšte se ni ne čuju.

– Ranije smo bar imali neke medije i neke organizacije civilnog sektora koje su bile prisutnije u javnosti, što sada nije slučaj – dodaje Biserko.

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku