hamburger-icon

Kliker.info

Sonja Biserko: Beograd je uradio sve da skine Mila Đukanovića s vlasti!

Sonja Biserko: Beograd je uradio sve da skine Mila Đukanovića s vlasti!

31 Augusta
23:00 2020

Sonja Biserko, osnivačica i predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba komentira rezultate netom završenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, te se osvrće na njihove moguće implikacije u toj zemlji i regionu. Otvoreno govori i o ulozi Aleksandra Vučića, Srpske pravoslavne crkve, ali i Rusije.

Radiosarajevo.ba: Gospođo Biserko, kako vidite rezultate netom završenih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori?

Biserko: Treba imati na umu da je ofanziva koja je vođena iz Srbije, očigledno i uz potporu Rusije, bila toliko agresivna, toliko nepredvidiva i da je u Crnu Goru ušao ogroman novac. Oko 2.000 sveštenih lica je radilo na terenu.

Beograd je uradio sve da skine Mila Đukanovića! Ne zato što je on toliko dugo na vlasti, jer im ne smetaju ni Milorad Dodik, ni Vladimir Putin, ne smeta im, naravno, ni Vučić, već im smeta orijentacija Crne Gore. A to su njezina nezavisnost, njezino članstvo u NATO-u i njezino brzo priključivanje Evropskoj uniji.

Radiosarajevo.ba: Šta bi mogao biti konačan ishod ovih izbora?

Biserko: Još uvijek ne znamo šta će biti krajnji rezultat jer je u toku puno pregovaranja, puno dogovaranja, kakva će uopšte vlada biti.

Ključ je u tome da, ko god bude u vlasti, a nadam se da to neće biti Demokratski front, da neće odustati i osujetiti tekovine koje vlast Mila Đukanovića ostavlja iza sebe. To su nezavisnost, članstvo u NATO i EU. To je sada dio umješnosti i mudrosti, prije svega, onih koji s glasali protiv Đukanovića, a ne protiv Crne Gore, jer jedan dio opozicije je i taj.

Vrlo je važno da oni sagledaju važnost svoje odluke kojoj strani će se okrenuti u periodu pred nama.

Osim toga, treba imati u vidu zrelost i državničke sposobnosti Mila Đukanovića. On je uvijek pod velikim pritiscima, od 1997. godine pa nadalje. Uvijek uz velike drame, velike intervencije sa strane, prije svega iz Beograda. Mislim da on može da “hendluje” tu tranziciju. Bilo da će on dobiti mandat da napravi novu vladu, ekspertsku ili kakvu god. Treba ovdje imati na umu i strane aktere.

Pobjeda Crkve

Radiosarajevo.ba: Na koga mislite?

Biserko: Ruski akter ove godine nije bio očigledan, toliko vidljiv. Vjerovatno su bili poučeni iskustvom iz 2016. godine. Ali treba imati na umu i članice NATO i EU koji sigurno ne žele da vide na vlasti proruske partije, odnosno DF, te da će vjerovatno u tom kombinovanju narednih sedmica i mjeseci izvući neku proevropsku opciju.

U svakom slučaju, Crna Gora ulazi u jednu fazu koja će imati razne izazove, ali je vrlo važno da opstane.

Rušenje Crne Gore znači novu duboku krizu na cijelom Balkanu, ne samo u Crnoj Gori. Ovakvi rezultati, rezultati prema kojima bi proruska, prosrpska linija formirala vladu, to je vjetar u leđa srpskim nacionalistima i njihovim aspiracijama, ne samo u Crnoj Gori već i u Bosni i Hercegovini. Prošle nedjelje u časopisu Pečat jedan od saradnika je napisao da je “izlaz na more naš prioritet za budućnost”.

Od toga neće lako odustati. Treba biti pripremljen za to. Ne samo akteri u regionu, nego i zapadni akteri s obzirom da su se sve vlasti u regionu deklarativno orijentirale ka EU i NATO.

Radiosarajevo.ba: Da li se zbog toga sinoć slavilo u Beogradu, Banjoj Luci, ovdje u Istočnom Sarajevu? Je li to nova afirmacija politike iz devedesetih?

Biserko: Imali ste razne priče. Počevši od toga da su, kao, Đukanović i Vučić u nekom dosluhu. Ali to sada sve pada u vodu, jer je njegova (Vučićeva) vlast itekako bila nazočna u svemu što se dešavalo u periodu prije izbora.

Pojedinci iz njegove partije i njegov sin su bili na čelu kolone koja je išla ka granici. Uopšte nije pitanje šta ova vlast želi, bez obzira na te različite izjave koje povremeno dolaze sa strane našeg predsjednika i drugih.

To je, apsolutno, doživljeno kao pobjeda, prije svega Srpske pravoslavne crkve.

Sačuvati Crnu Goru

Radiosarajevo.ba: Da, i Vučić je slavodobitno priznao da su “dizanje srpskog naroda u Crnoj Gori” pomogli sa “najvećom sumom novca”. Vaš komentar?

Biserko: To je tačno. Crkva u Crnoj Gori ima ogromne prihode od turizma i raznih drugih aktivnosti koji ne prolaze kroz zvanične finansijske institucije u Crnoj Gori.

Novac u gotovini se raspoređivao onako kako je bilo potrebno. Treba imati u vidu da mi nismo demokratska društva,i da nemamo građane, da su vrlo lako podložni raznim utjecajima, a prije svega, onim finansijskim.

No, bitno je da se Crna Gora sačuva kao stabilan akter u regionu i da se očuva njezina orijentacija. Bilo je bitno ko je na čelu Crne Gore, jer niko drugi to ne bi mogao sprovesti osim Mila Đukanovića. Mislim da je jako važno da se u periodu pred nama ima u vidu njegov značaj za Crnu Goru i region.

Radiosarajevo.ba: Milorad Tomanić je svojevremeno pisao o “SPC u ratu i ratovima u njoj”. Tu zapaženo mjesto ima, svakako, i Amfilohije Radović, koji se danas salvi kao predvodnik ovog projekta. Je li ovo novi uzlet SPC?

Biserko: SPC je važna za srpski projekat jer je legitimna institucija preko granice. Nije htjela da napravi dogovor sa crnogorskom državom, da se registruje dole, jer smatra da je to srpska zemlja i da ne treba da se registruje. Nije bilo nagodbe oko toga. To je do te mjere eskaliralo da oni sada misle da su dobili, da će okrenuti Crnu Goru na drugu stranu. Ja se nadam da u tome neće uspjeti.

Beograd nije odustao

Biserko je u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba podsjetila da aktivnosti Srbije nisu pitanje jedne vlasti, već državni projekt.

“Htjela bih da posjetim na Strategiju za dijasporu koja je donesena za vrijeme demokratskih vlasti, gdje se detaljno opisuje uloga SPC u susjedstvu, i tu nema nikakvih iznenađenja. To su zvanični dokumenti Vlade Srbije. To nije program Vučića ili Borisa Tadića, to je državni projekt. Region mora da se odnosi prema tome kao nečemu što će biti stalni izvor nestabilnosti. Međunarodna zajednica najzad treba da shvati da Beograd nije odustao, da je ova vlast reinkarnacija vlasti devedesetih. Naša opozicija, i sve što je bilo prije naprednjaka, manje-više svi su na istom stanovištu”, poručila je Biserko.

Faruk Vele (Radio Sarajevo)

Podijeli

5 0 komentara

 1. FAJTER
  FAJTER 01 Septembra, 09:29

  KAŽEŠ USTAŠKINJO DA NAROD NIJE GADLJIV NA NOVAC.PITAM JA TEBE ŠTA TI U ŽIVOTU ZNAŠ RADITI OSIM DA LAJEŠ I PLJUJEŠ PO SRBIMA ZA LOVU I IJE TI BITNO KO DAJE PARE,VAŽNO JE DA LEGNU NA MTVOJ RAČUN-ZNAŠ LI TI ISPEĆI TROJE JAJA DA TI NEPRIGORE,DA NEKAŽEM ZNAŠ LI IŠTA DRUGO OD ŽENSKIH POSLOVA.NISI RELEVANTNA NI TI NI OSTALA ŽGADIJA U TVOM OKRUŽENJU.DAĆE BOG DA VAS POMETU U ISTRAŽI O UPLIVU STRANOG NOVCA U TZV NEVLADINOM SEKTORU.CRKMI ĆURKO ALI MI SMO POBIJEDILI A SLEDEĆE JE PROTJERIVANJE VAS IZ BEOGRADA I ŠIPTARA SA KOSOVA PA ZAJEDNO JAUČITE KOD VAŠIH POKROVITELJA.

  Odgovori
 2. Katastrofalna Oluja
  Katastrofalna Oluja 01 Septembra, 13:39

  FAJTER – .ovno cetnicko sta ti trazis na kliker.info, molimte razguli eno ti tvoj Kurir.rs pa tamo laj koliko hoces, Ko zna ko se krije iza tog FAJTER-a. Mozda si ti koji se druzis sa Bosnjacima Nuslimanima kao dobar prijatelj a ovamo jedes .ovna i zastupas svoju cetnicku ideologiju i san o velikoj Srbiji, budi junak pa se prestavi svojim pravim imenom i prezimenom, a ne da se krijes iza iza nekog FAJTERA. Ja znam da ti zivis u Louisville, KY i znam te dobro ali necu da ofiram tvoje ime na kliker.info

  Odgovori
 3. FAJTER
  FAJTER 01 Septembra, 18:18

  MLADIĆU ŠTA TI MISLIŠ KO SAM JA.BUDI SIGURAN DA SAM VEĆI KOSMOPOLITA NEGO VI SVI U SARAJEVSKOJ ČARŠIJI.JA ZAISTA IMAM BOŠNJAKE ZA PRIJATELJE I ČAK PAR IMAMA ZA PRIJATELJE I MNOGE PROFESORE BIHAĆKOG FAKULTETA A NEZNAM KO SU TVOJI PRIJATELJI IZ REDA SRBA.SAMO DA TI KAŽEM DA JA PRIPADAM NARODU KOJI JE DAVNO FORMIRAN I NEPATIM NI OD KAKVIH KOMPLEKSA.MOJA FAMILIJA JE STARINOM OD DREKALOVIĆA IZ CRNE GORE A PODRUČJE GDJE SU SADA (GLAMOČ I MRKONJIĆ GRAD) NASELILI SU PRIJE SKORO ČETRISTO GODINA. TO JE BILO U VRIJEME VELIKE SEOBE SRBA 1690-eJA ZNAM KO SAM I ZNAM DA SU MOJI PRECI BILI SRBI TAD I OSALI SU SRBI VAZDA.PREMA TOME ZA VRIJEME POSTOJANJA MOJIH PREDAKA KAO SRBA IZVINI ALI DRUGIH SA TERITORIJE BIVŠE JUGE NIJE BILO NI U PIZDI MATERINOJ.MOŽETE VI PIZDITI KOLIKO HOĆETE ALI JA SVOJE STAVOVE IZNOSIM BEZ STRAHA ZATO ŠTO NISAM NAPISAO NI JEDNO SLOVO DA NIJE ISTINA A SVA VAŠA PISANIJA SU OBIČNE BALJEZGARIJE.KAŽI MI ŠTA SAM POGREŠNO NAPISAO O OVOJ SPODOBI I NEDOJEBI GORE.KAD BI JOJ SRBI DALI 100 000 EURA ŠTA BI TEK NAPISALA ZA BOŠNJAKE,ŠTA MISLIŠ.E VIDIŠ;NEPOSTOJI IZNOS PARA ZA KOJI BIH JA PROMIJENIO STAV I SLUŽIO ZAPADU.TO SAM JA KATASTROFALNI.PRADJED MI JE BIO SOLUNSKI DOBROVOLJAC,DJED PARTIZANSKI KAPETAN A JA STARJEŠINA U VOJSCI REPUBLIKE SRPSKE.SKORO SAM U HERCEG-NOVOM TRI DANA BIO SA DEČKOM SAMKETOM IZ ZENICE I DRUŽILI SMO SE I AKO JE ON BIO KAPETAN U ARMIJI BIH.OSTAVIO JE STRAŠNO POZITIVAN UTISAK NA MENE I NISAM NI SEKUNDE OSJETIO ODBOJNOST A KAMO LI MRŽNJU PREMA ČOVEKU.JA NIKOG NE MRZIM SAMO PREZIREM LJUDE IZ SARAJEVSKE ČARŠIJE KOJI SU OSTALI ZAROBLJENI U PROŠLOSTI ALI TO JE VAŠ PROBLEM,JER VODITE U KATASTROFU PRVENSTVENO SVOJ NAROD A BOGAMI I NAS IZ OKRUŽENJA.

  Odgovori
 4. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 01 Septembra, 23:39

  TI FAJTERU UVIJEK PISES NEGATIVNO O SARAJEV SKOJ CARSIJI I TAKO POKUSAVAS DA PREKRIJES BANJALUCKU CARSIJU U KOJOJ VLADAJU OKORJELI CETNICI KOJI MRZE BOSNU I BOSNJAKE I KOJI NASTAVLJAJU IDEOLOGIJU RATNOG ZLOCINCA SLOBODANA MILOSEVICA ‘STVARANJE VELIKE SRBIJE’ I ISTREBLJENJE BOSNJAKA IZ BiH KAKO BI SRBI ZAVLADALI VELIKIM DJELOM BALKANA. NAJBOLJI JE PRIMJER ‘IZBORI U CRNOJ GORI’ GDJE SU SRBI DOBILI VELIKI DIO GLASOVA, ALI NISU POBJEDILI KAKO TI NAVODIS JER ZA STVARANJE VLADE U CRNOJ GORI ODLUCIVAT CE COVJEK KOJI JE PROTIV PROSRPSKIH IDEOLOGIJA I COVJEK KOJI JE ZA NATO I EU DRITAN ABAZOVIC. SRPSKI NACI-FASISTI U CRNOJ GORI POSLIJE IZBORA IZASLI SU NA ULICE I KOD SRPSKIH MANASTIRA I URLALI I PJEVALI CETNICKE PJESMA A BOSNJAKE SU VRIJEDJALI I GOVORILI DA CE BRZO BITI ISTJERANI IZ CRNE GORE. OVO JE DOKAZ ZASTO BOSNJACI I DRUGI NARODI NECE SA SRBIMA JER SRBI VOLE SAMO SVOJ NAROD A ZAPOSTAVLJAJU DRUGE NARODE I DRUGE KULTURE. AKO SI FAJTERU ZAISTA U AMERICI, ONDA CEMO BOLJE POPRICATI.

  Odgovori
 5. ISTINA POBIJA LAZ
  ISTINA POBIJA LAZ 01 Septembra, 23:51

  DRITAN ABAZOVIC
  Nema kompromisa sa nacionalnim interesima, Crna Gora nikad neće postati srpska Sparta, ni pokrajina Velike Albanije niti bilo koje države, poručio je lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović, poručujući da za Demokratsku partiju socijalista DPS neće biti mjesta u ekspertskoj vladi, ali hoće u administraciji.
  On je rekao da je onima koji, uprkos svim pozivima i apelima, ne odustanu od proslava jedini interes da se ništa ne promijeni.
  On je na današnjoj konferenciji kazao da najoštrije osuđuje nerede na ulicama nakon proglašenja izbornih rezultata, prenosi portal Pobjede. 
  “Pozivam građane ne mir, bit će vremena za slavlje. Ostanite kućama, treba nam mudrost. Dajte da pomirimo Crnu Goru, nikome ne trebaju tenzije osim onima koji su izgubili vlast”, istakao je on. 
  Abazović je rekao da tokom slavlja opozicionih pristalica prokovacije izazivaju ljudi po nalozima Agencije za nacionalnu bezbjednost. 
  “Ono što iz njih izbija je ono što je DPS taložio – prekonite to da radite. Znam da je jedna grupa mislila da je stigmatizovana, ali sada je momenat da promijenimo stvari na bolje i da uradimo nešto bolje za našu državu, da pružimo ruku svima, manjinskim partijama i da naglasim da je uslov da se formora ekspertska vlada”, poručio je on. 
  Prema njegovim riječima, režim će učiniti sve da do toga ne dođe i na sve načine će, kako ističe, pokušati da izazove incidente. 
  “Ali ne smijemo da nasijedamo na to. Crna Gora se može razvijati samo kao građanska država i sto je brže moguće da postane članica Evropske unije. Od ovih postulata ne odustajemo – kome nije do takve države ne može biti naš partner”, poručio je Abazović.
  On je poručio da je koalicija Crno na bijelo garant da se neće desiti ništa loše u Crnoj Gori. 
  “Dajem vam riječ da ova grupacija neće milimetar ugroziti nijedan nacionalni interes”, poručio je lider koalicije Crno na bijelo. 
  Dodaje da je njihova platforma od početka bila jasna – “mi smo koalicija koja je zahtijevala promjene i tražili smo glas za to”. 
  “Nas su glasali nezadovoljni ljudi stanjem u državi i koji vjeruju da CG može biti uspješnija i bogatija i uređenija i bolaj država i takvo povjerenje ne možemo da iznevjerimo, niti ćemo, uprkos stotinama i hiljadama poziva i međunarodne zajednice, mojih kolega iz regiona. Ja dajem riječ, Dritan Abazović i koalicija neće podleći pod pritiskom i striktno će se voditi nacionalnim interesima Crne Gore, a to je da završimo tranziciju i pokrenemo demokratski točak”, naglasio je on.  
  On je rekao i da nikada nije osjetio pritisak međunarodne zajednice. 
  “Imun sam na to, skamenilo mi se srce. Ne doživljavam zlonamjernim ljude koji misle suprotno od mene i vide političke procese na drugačiji način i te savjete doživljavam dobronamjerno i raduje me što uspjevamo da ostvarimo kontakte, očekujem i posjete. Svima je jasno da se nešto mora promijeniti, neko je skeptičan, neko radostan”, dodao je on.  

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku