hamburger-icon

Kliker.info

Solanino pismo : Održite obećanje i radite na reformama

Solanino pismo : Održite obećanje i radite na reformama

30 Maja
05:32 2009

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku i generalni sekretar Vijeća EU Havijer Solana uputio je pismo liderima Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u kojem tri stranke podstiče da intenzivno sarađuju sa visokim predstavnikom i specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) Valentinom Inckom (Inzko) i njegovim uredom u poduzimanju preostalih koraka za rješavanje pitanja imovine, saopštila je SDA . "Vremenski rokovi po ovom pitanju su određeni – kako od vaše Vlade tako i međunarodne zajednice. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira će se ponovo sastati u Sarajevu od 29. do 30. juna da ponovo ocijeni ostvareni napredak. Očekujem konkretne rezultate do tada – u pogledu pitanja imovine, do tada pripremljen nacrt zakona bio bi jasan znak opredijeljenosti da se ovo pitanje riješi", poručio je Solana.

On je također kazao da se sa liderima tri stranke dogovorio da, pored ostvarivanja uslova i ciljeva, BiH treba jače državne strukture i efikasniji proces donošenja odluka kako bi postala funkcionalnija i uskladila se sa EU. "U duhu našeg prošlosedmičnog razgovora, ja također računam na vas i vašu političku viziju da održite obećanje i idete naprijed radeći na dugoročnim i opsežnijim reformama", poručio je Solana dodavši da su se svi na sastanku složili da će biti neophodne ustavne promjene. Solana je iskazao "punu podršku domaćoj inicijativi i pristupu ovom pitanju korak po korak". "Očekujem da održite svoje obećanje i razmislite o kojoj bi se vrsti promjena moglo dogovoriti prije općih izbora 2010., te da mi potom kažete na koji bismo vam mi način mogli pomoći.

 Ja ću održati svoje obećanje da vam na svaki mogući način pomognem da postignete rezultate", kaže se u Solaninom pismu. Solana je također istakao da članstvo u međunarodnim organizacijama nosi prava i obaveze, privilegije i odgovornosti i da članstvo zahtjeva napor i konsenzualna prilagođavanja da bi se zadobilo povjerenje postojećih članica, kako bi one bile spremne pozdraviti nove članice. "Posebno u slučaju EU, proces pridruživanja zahtjeva enorman trud i vrijeme prije nego se stvarno postane članom porodice. Ja duboko vjerujem da bi BiH trebala biti njezin dio. Kako sam jasno kazao tokom našega sastanka, vi ćete, da biste ovo postigli, trebati ubrzati i proširiti reformski proces", poručio je Solana. "Ponovno treba ostvariti momentum i ne propustiti ga: BiH zaista sada ima dobru šansu! Vama u ruke predajem budućnost vaše zemlje i vjerujem da možete osigurati uspjeh. Vaš uspjeh jeste i bit će naš uspjeh također", kaže se u Solaninom pismu.(Kliker.info-Onasa)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku