hamburger-icon

Kliker.info

Šokirani Arnaut : U novom paketu su samo Dodikovi prijedlozi

Šokirani Arnaut : U novom paketu su samo Dodikovi prijedlozi

25 Novembra
05:43 2009

Damir Arnaut , pravni savjetnik dr. Haris Silajdžića, u razgovoru za Svevijesti.ba otkriva šta se sve dešavalo na jučerašnjem sastanku i šta su ustvari jučer u Sarajevu ponudili međunarodni predstavnici; zašto su Silajdžić i Lagumdžija odbili paket; Kakva je uloga lidera SDA Sulejmana Tihića .Damir Arnaut, pravni savjetnik dr. Haris Silajdžića, ocijenio je da nova rješenja ustavnih promjena, koja su jučer u Sarajevu ponudili međunarodni predstavnici, umjesto da nadograđuju butmirski paket idu ispod njega. „Interesantno je da je gospodin Tihić i današnji paket ocijenio dobrim, i to odmah nakon završetka sastanka na kom ga je prvi put vidio, a potrebno je barem pola sata da se isti samo pročita. Stoga, ili Tihić ima instant memoriju ili stvarno ne pita sta treba potpisati već gdje treba potpisati" .

U razgovoru za Svevijesti.ba Arnaut navodi da je na jučerašnjem sastanku bilo tužno i razočaravajuće slušati Roberta Coopera, generalnog direktor Sekretarijata Savjeta Evrope za spoljne poslove danas. "Prije mjesec dana u Butmiru je istakao da je tadašnji, ionako skroman, paket "minimum" koji EU zahtjeva. Mi smo svo vrijeme aktivno, kreativno i konstruktivno učestvovali u procesu s ciljem poboljšanja tog paketa. Danas smo, međutim, dobili znatno lošiji paket za koji je g. Cooper rekao da predstavlja "minimum koji su mogli postici."Jednostavno rečeno, to znači minimum na koji je Milorad Dodik pristao jer ovaj novi paket sadrži čak deset ultimatuma koji su predstavnici SNSD-a postavili tokom pregovora.Arnaut je za čitaoce portala detaljno pojasnio sve tačke iz predloženog sporazuma:  

1. Briše se nadležnost BiH za vanjsku sigurnost;

2. Uklanja se odredba koja je BiH davala nadležnosti i nad drugim pitanjima sadržanim u Ustavu; 

3. Tzv. EU odredba se dovodi do apsurda jer sada zahtjeva "postizanje usklađenog stava" države, entiteta, kantona i Brčko distrikta u vezi EU integracija, i to uz poštivanje "načela supsidijarnosti"; 

4. Praktično se osigurava da šest od sedam srpskih delegata u Domu naroda bude iz Republike Srpske;  

5. Ne dozvoljava se prelazak entitetskih granica za potrebe izbornih jedinica; 6. Entitetsko glasanje se u punom kapacitetu vraća u Dom naroda; 

7. U Predsjedništvu BiH se uvodi puni konsenzus čak i za pitanja koja se sada mogu usvajati glasovima dvojice clanova;  

8. Odredba po kojoj Ustavni sud sada preispituje upotrebu vitalnog nacionalnog interesa se sustinski preformuliše, što dovodi u pitanje mogućnost Ustavnog suda da i dalje daje konačni stav o tim pitanjima; 

9. građani iz reda "Ostalih" se uopšte ne spominju; te se čak 10. Simbolična uspostava "Premijera" umjesto "Predsjedavajućeg Vijeća ministara" vraća u ovaj drugi naziv", ističe Arnaut.

Na pitanje da li su ispunjeni apsolutno svi zahtjevi Milorada Dodika, Arnaut odgovoara: Ne mogu reći da su ispunjeni baš svi Dodikovi zahtjevi, ali dobivanje 10 od nekih 12-13 koje su postavili tokom ovih pregovora, plus nepromijenjen plan o poklanjanju Državne imovine entitetima, pokazuje da se bahatost i sila itekako isplate u pregovorima sa međunarodnom zajednicom. Interesantno je da je gospodin Tihić i današnji paket ocijenio dobrim, i to odmah nakon završetka sastanka na kom ga je prvi put vidio, a potrebno je barem pola sata da se isti samo pročita. Stoga, ili Tihić ima instant memoriju ili stvarno ne pita sta treba potpisati već gdje treba potpisati.Arnaut ističe da niti jedan prijedlog SBiH nije uvršten u novi paket.„Čak su i odredbe koje imaju za cilj boljitak svih građana BiH svih nacionalnosti ignorisane. Primjera radi, predložili smo da se briše diskriminatorna odredba koja limitira dvojno državljanstvo, te prijeti da preko pola miliona naših građana rasutim širom svijeta ostavi bez bh. državljanstva. Iako je time afektiran znatan broj Srba, SNSD ovo odbija podržati jer "tu ipak ima veći broj Bošnjaka." 

Ovo je ništa drugo no nastavak etničkog čisćenja. Također, odbijen je i naš prijedlog za brisanje odredbe Ustava koja ne dozvoljava smanjene naknada funkcionerima. Ova odredba nam sada, sa samo 57 članova Parlamenta predstavlja problem u vezi sa MMF-om, da ne govorimo koji bi to problem postao ukoliko bi Parlament brojao preko 100 članova kako to predviđa ovaj paket. Ovdje se ne radi ne samo o suštini ovih prijedloga, već i o njihovoj simbolici – njihovo odbijanje jasno pokazuje da međunarodna zajednica nije spremna podržati bilo koji prijedlog koji Dodik prekriži, bez obzira koliko neki prijedlog bio nekontroverzan, konstruktivan i od opšteg interesa".Po Arnautovim riječima BiH je suočena sa osobama koje gotovo nikako ne poznaju elementarne činjenice vezane za Bosnu i Hercegovinu." Naime, s obzirom da je jedan od SBiH prijedloga na Butmirski paket bio i ugrađivanje Tri principa u vezi policije u Ustav BiH, što je obaveza koju je BiH preuzela kada je potpisala SAA, pitao sam zbog čega se to nije našlo u prerađenom paketu. Gospodin Cooper me je, međutim, pitao "a šta su to Tri principa?" Pokušao sam mu objasniti, ali je rekao da prvi put čuje za njih. Ovo je prosto nevjerovatno s obzirom da od 2005. godine u Bosni i Hercegovini konstatno razgovaramo o ta Tri principa koji predstavljaju eksplicitan uslov našoj zemlji od strane Evropske komisije za dalji napredak ka EU integracijama", kaže Arnaut i dodaje: „Uglavnom, nakon što sam ih počeo nabrajati, istakavši da prvi princip nalaze da "sve zakonodavne i budžetske nadležnosti u vezi policije moraju biti na državnom nivou," Cooper je rekao da mu se to "čini lošim jer uvodi nepotrebnu centralizaciju u policiju." Njegovi saradnici, koji su se do tada crvenili, su ga u tom trenutku konačno prekinuli, pojasnivši mu da je to ustvari zahtjev EU prema BiH. Ova Cooperova reakcija je tipična – kaže nam se da ovaj paket jeste minimalan, ali da će nam otvoriti sva vrata EU i voditi puno većim stvarima. Isto nam je rečeno prošle godine – da će SAA otvoriti mnoga vrata i da će EU "oštro insistirati" da se Tri principa implementiraju pri prvoj ustavnoj reformi. A sada glavni EU pregovarač "prvi put čuje za ta Tri principa."  (Kliker.info-Svevijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku