hamburger-icon

Kliker.info

Šokantno uUpozorenje direktora OSA-e Almira Džuve : Vratiće se rođe !

Šokantno uUpozorenje direktora OSA-e Almira Džuve : Vratiće se rođe !

16 Januara
16:45 2015

pjanicsirija21Direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) Almir Džuvo uputio je prošlog tjedna predsjedavajućem Vijeća ministara Vjekoslavu Bevandi i njegovim zamjenicima Nikoli Špiriću i Zlatku Lagumdžiji izvješće o bh. državljanima koji se nalaze na ratištima u Siriji i Iraku.

Povjerljiva informacija o blizu 200 bosanskih mudžahedina i članova njihovih obitelji koji su proteklih godina boravili, ili se još uvijek nalaze u ratnoj zoni, čelnicima je Vijeća ministara dostavljena nakon prošlotjednog sastanaka direktora OSA-e i glavnog državnog tužitelja Gorana Salihovića na kojem su razgovorali o sigurnosnoj situaciji u BiH poslije brutalnog terorističkog napada na redakciju satiričnog magazina Charlie Hebdo u Parizu.

Kako nezvanično doznajemo, osim na adresu Vijeća ministara, obavještajno je izvješće dostavljeno i članovima Predsjedništva BiH.No, još uvijek nije poznato hoće li se najviši državni dužnosnici uskoro sastati, kako bi konačno zauzeli stav o globalnoj prijetnji koja je, sudeći prema izostanku zvaničnih reakcija, još samo u BiH i dalje tabu tema.

Prema informacijama do kojih je došla Slobodna Bosna, povjerljivo izvješće koje je direktor OSA-e poslao državnom premijeru, odnosno ministru vanjskih poslova i financija, sadrži kratku kronologiju odlazaka bh. državljana u Siriju od ljeta 2012. godine do danas.

Ranije smo, podsjetimo, pisali da su prvi dobrovoljci iz BiH ratovali u sastavu Slobodne vojske Sirije, ali su se nepunu godinu kasnije počeli uključivati u vojne formacije pod kontrolom raznoraznih radikalnih islamističkih skupina, koje za cilj nisu imale demokratizaciju te građanskim ratom razorene zemlje, nego uspostavu šerijatske države.

Upozorava se, također, da je u 2013. godini u Siriju iz BiH otišlo više od sto dobrovoljaca, među kojima je njih dvadesetak sa sobom povelo i cijelu obitelj. Svi oni se i danas nalaze u Siriji.Većina ih je otputovala redovnom avionskom linijom iz Sarajeva do Istanbula, odakle su organizirano išli u turski grad Hatay, gdje su ih čekali vodiči uz čiju su pomoć ilegalno prelazili granicu sa Sirijom, sve do grada Bab al-Hawa.

(Slobodna Bosna)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku