hamburger-icon

Kliker.info

Šokantno: Pedofilska Facebook grupa za 48 sati sakupila 30.000 lajkova!

Šokantno: Pedofilska Facebook grupa za 48 sati sakupila 30.000 lajkova!

20 Aprila
10:16 2014

sokantno7Uvredljiva i pedofilska Facebook gupa „Najveće drolje osnovnih i srednjih škola“ prikupila je više od 30.000 korisnika, za nešto više od 48 sati, priše bh. novinska agencija Patria. Administratori ove grupe objavljuju eksplicitne fotografije i imena i prezimena maloljetnih djevojčica iz zemalja regiona, uglavnom BiH, Srbije i Hrvatske. Ovo nije prvi put da se takve grupe uspostavljaju, nakon čega ih adminstratori društvene mreže gase, no one se ponovo pojavljuju, jer očito imaju veliki broj fanova.

Riječ je o fotografijama na kojima se djevojčice, uglavnom dobrovoljno slikaju nage, oskudno odjevene i u eksplicitnim pozama. Ali, sudeći prema komentarima koje postavljaju, administratori ih dobijaju ili od njihovih prijatelja ili najčešće sakupljaju sa Facebook profila tih djevojčica. Iz BiH za sada su objavljene fotografije nekih djevojaka iz Kreševa, Gradačca, Banja Luke…

No, uprkos šokantnim fotografijama još uvijek nema zvanične reakcije vlasti ili nevladinih organizacija koja se bave zaštitom djece, piše Patria.Administrator ove facebook grupe najavljuje stotine novih fotografija u narednim danima, koje već posjeduje na svom računaru, a koje su mu, navodno, korisnici grupe slali iz svih gradova sa prostora bivše Jugoslavije.Alma Mašić iz Inicijative mladih za ljudska prava ured u Sarajevu kazala je za Patriu da su ovakve pojave rezulat sveopšteg stanja u društvu, a najveću krivicu za iskrivljene pravih vrijednosti u životu, kaže ona, snose mediji, naročito televozija koja u najgledanijim terminima emituje programe neprimjerenog sadržaja.

Da bi se to promijenilo, kaže Mašić, najveći doprinos još uvijek mogu dati roditelji.

– Roditelji moraju naći vremena da razgovaraju sa svojom djecom i da im ukazuju na prave ljudske vrijednosti. Ne smije se desiti da roditelji zbog toga što su umorni ili imaju previše obaveza dopuštaju da im djeca sama odrastaju – rekla je Alama za Patriu.Enver Čičak, IT stručnjak specijaliziran za reačunalnu sigurnost upozorava da problem objave neprimjerenog ili uvredljivog sadržaja koji je čest na društvenim mrežama može riješiti samo država, a nikako pojedinci ili neka organizacija.- Samo država može donijeti odluku da sadržaji određenog tipa koji se pojavljuju na intrenetu ne može biti objavljen u toj zemlji – objasnio je Čičak za Patriu. On napominje da je internet sadržaj teško kontrolisati u potpunosti, ali kada je riječ o širokoj društvenoj populaciji, svakako da je moguće kontrolirati ovakve pojave.(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku