hamburger-icon

Kliker.info

Šokantne tvrdnje direktora FK Sarajevo : Postoje audio snimci u Savezu o namještanju utakmica

Šokantne tvrdnje direktora FK Sarajevo : Postoje audio snimci u Savezu o namještanju utakmica

04 Marta
17:07 2014

Dinoselim9U kratkom razgovoru sa direktorom FK Sarajevo, Dino Selimović odgovara na pitanja o neregularnosti u najelitnijem bh. fudbalskom takmičenju.

Da li su dešavanja, proteklog vikenda na utakmicama u Bijeljini i Zenici prelila, odavno, punu i mutnu čašu?

– Ne želimo više ostajati nijemi na pritiske i privatizaciju Saveza. Telefonom unositi igrača koji nije u Cometu, mijenjati zapisnik, mislim da je previše. Postoje pravila, procedure i rokovi. Ako ih mi poštujemo, poštovaće ih svi. Nikoli Komazecu se uskrati pravo nastupa na Koševu zbog toga što u legitimaciji nema pečat za zdravstveni pregled uz dokaz o obavljenom zdravstvenom pregledu (sa pečatom), dok recimo igrač Zvijezde može igrati bez ugovora ili sad ova posljednja situacija od subote kada se minut prije početka utakmice vrši unos u Comet sistem. Za to imamo dokaze, screenshotove vremena unosa, zapisnik bez broja legitimacije igrača i naknadno ispravljeni zapisnik.

Da li FK Sarajevo napokon konkretno kreće u borbu protiv osoba i organizacija koje su direktno oštetile naš klub u proteklih nekoliko godina u više navrata, kako novčano tako bodovno i moralno, ne poštujući pravila N/FSBiH?

– Bez konkretnih dokaza teško da možemo do kraja izvesti neke stvari koje su opšte poznate, ali da smo se odlučili na borbu – jesmo. Dugujemo to navijačima, igračima, uposlenicima i svima kojima je bordo boja bliska srcu. Sve ono na šta smo ukazivali – ignorisani smo i odluke nisu usklađivane, a nekolilo mjeseci poslije je sve to sprovedeno u djelo; pravilnici, propisi i sl.

Da li imate konkretne dokaze koje planirate iznijeti u javnost i možemo li pretpostaviti da će se među mešetarima bh. fudbala naći poznata imena koja “vladaju” močvarom Premijer lige BiH već godinama?

– Za početak bi mediji trebali objelodaniti audio snimke koji postoje i prema mojim saznanjima dostupni su u Savezu, o namještanju utakmica. Također, postoje sporne odluke o izbacivanju klubova iz.lige. Treba tražiti i sporazum Saveza sa dva kluba, u kojima je Savez preuzeo obavezu plaćanja naknade za treniranje. Već smo za sva naša nastojanja dobili podršku vodećih ljudi nekoliko klubova iz BiH, kao i članova Izvršnog odbora N/FSBiH koji možda imaju i najveću mogućnost i odgovornost da riješe korupciju koja je prisutna u našem fudbalu. Značajna će biti i podrška Evropske Asocijacije Klubova koja odlučno podržava očuvanje integriteta fudbala i borbu protiv korupcije i namještanja fudbalskih utakmica.

Da li će se moći konačno prozvati osobe koje namještaju fudbalske utakmice, potkupljuju sudije i ne daju poštenim sportskim radnicima da grade svjetliju budućnost bh. sporta?

– Suđenje je posljednje dvije godine dosta bolje nego ranije, to svi moramo priznati. Ali sve dok se mora intervenisati da imate pošteno suđenje, nije dobro. S druge strane, sudija može napraviti i grešku koja je sastavni dio njegovog posla, tako da vjerujem da taj segment Saveza ide u nekom dobrom pravcu.

Kako komentarišete da simpatizeri gradskog rivala bez ikakvih problema, sa obilježjima, prisustvuju utakmici u Bijeljini i bodre svoj klub u gostujućem sektoru, uprkos zabrani prisustva gostujućih navijača izdatoj od N/FSBiH. S druge strane, navijači Sarajeva su ispoštovali odluku i odustali od invazije u Zenicu gdje je naš klub trebao podršku. Da li mislite da se, s obzirom na mnoga dešavanja proteklih dana i sedmica, čeka pogrešan potez i navijača FK Sarajevo, kako bi mešetari mogli izrežirati neku novu farsu?

– Zaista sam bio razočaran činjenicom da su neki naši navijači i porodice, vraćene iz Zenice jer im u ličnoj karti piše Sarajevo. Imali smo sastanke klubova sa Savezom po pitanju bezbjednosti i sigurnosti i cini.mi se da se ove godine konačno svi posvećujemo kvalitetnijem radu u klubovima. Apelujem na naše navijače da ne dozvole da budu zloupotrijebljeni za dnevno političke ciljeve. Naša je zajednička stranka FK Sarajevo.Ništa se u društvu ne mijenja šutnjom i neradom. Godinama, u mnogim segmentima, šutimo i danas imamo okruženje u kojem se ne osjećamo sigurno. Jednostavno ne živimo dobro. Ne možemo sve promijeniti, ali sa lopovima, kriminalcima, licemjerima i hostaplerima se moramo boriti. Zbog dana i godina koje dolaze. (Kliker.info-FKS)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku