hamburger-icon

Kliker.info

Šokantan udarac za FBI: Bivši visoki agent Charles McGonigal optužen da je uzimao mito i pomagao ruskom oligarhu Deripaski

Šokantan udarac za FBI: Bivši visoki agent Charles McGonigal optužen da je uzimao mito i pomagao ruskom oligarhu Deripaski

24 Januara
02:44 2023

Bivši visoki kontraobavještajni zvaničnik američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) optužen je da je pomagao ruskom oligarhu Olegu Deripaski čime je prekršio američke sankcije. Protiv bivšeg agenta FBI-a takođe je podignuta odvojena optužnica da je uzimao novac od bivšeg pripadnika strane bezbjednosne službe.

 Charles McGonigal, specijalni agent zadužen za kontraobavještajni odsjek FBI-a u New Yorku  od 2016. do 2018. godine, optužen je da je radio sa bivšim sovjetskim diplomatom i prevodiocem u u Deripaskino ime. McGonigal , koji je nadzirao istrage o ruskim oligarsima – uključujući i Deripasku – prije nego što se penzionisao 2018. godine, navodno je radio na tome da se ukinu sankcije ruskom milijarderu 2019. godine, a od njega je uzimao i novac 2021. godine da istraži drugog oligarha.

McGonigal i prevodilac Sergej Šestakov uhapšeni su u subotu. Bivši agent FBI uhapšen je po slijetanju na njujorški aerodrom i u ponedeljak se pred sudom izjasnio da nije kriv.

McGgonigal i Šestakov su optuženi za kršenje i zavjeru za kršenje Zakona o međunarodnim ekonomskim ovlašćenjima i pranje novca. Šestakov je takođe optužen za davanje lažnih izjava FBI-u.

Protiv McGonigala je podignuta odvojena optužnica pred federalnim sudom u prijestonici Washingtonu , zbog skrivanja isplata od 225.000 dolara koje je dobio do stranog izvora s kojim je putovao u Evropu.

Bivši zvaničnik FBI-a bio je obavezan da birou prijavi kontakte sa stranim zvaničnicima, ali tužioci tvrde da je to krio od svog poslodavca dok je išao na poslovna i strana putovanja koja su predstavljala konflikt interesa imajući u vidu njegova zaduženja.

Američki Sekretarijat za finansije uveo je sankcije Deripaski 2018. godine zbog navodnih veza sa ruskom vldom i ruskim energetskim sektorom, u svijetlu ruskih prijetnji po Ukrajinu.

U septembru, federalni tužioci na Mehnetnu optužili su Deripasku i tri njegova saradnika za zavjeru za kršenje američkih sankcija, tako što su kovali planove za rođenje Deripasking sina u Americi.

Prema optužnici u NewYorku , Šestakov je 2018. godine upoznao McGonigala sa bivšim sovjetskim diplomatom koji je radio kao Deripaskin agent. Ta osoba nije identifikovana u sudskim spisima, ali je iz Sekretarijata za pravosuđe saopšteno da se “u medijskim izvještajima spekuliše da je riječ o ruskom obaveštajnom agentu”.

Prema optužnici, Šestakov je od McGonigala tražio da mu pomogne da kćerka Deripaskinog agenta stažira u njujorškoj policiji. McGgonigal je pristao i rekao kontaktu u policiji da je “zainteresovan za njenog oca iz više razloga”.

Iz Sekretarijata za pravosuđe je saopšteno da je McGgonigal takođe od FBI-a sakrio ključne detalje o putu 2017. godine u Albaniju sa bivšim članom obavještajne službe te zemlje koji mu je dao 225.000 dolara.

Tužioci navode da nije prenio s kim će putovati ili otkrio da mu je obezbijeđen besplatan smještaj.

Prema američkim vlastima, u Albaniji se sastao sa premijerom i obeshrabrio ga da dozvole za bušenje nafte u zemlji dodijeli ruskim ofšor kompanijama. Mcgonigalovi albanski kontakti imali su finansijski interes povezan sa tom odlukom, naveli su tužioci.

(Kliker.info-Glas Amerike)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku