hamburger-icon

Kliker.info

Šok u Francuskoj : ʽDječaka ubicuʼ prepoznali školski drugovi

Šok u Francuskoj : ʽDječaka ubicuʼ prepoznali školski drugovi

14 Marta
21:43 2015

djecakubica11Učenici jedne škole u francuskom gradu Toulouseu prepoznali su dječaka koji se pojavio na videosnimku koji je grupa Islamska država Irak i Levant  (ISIL) objavila prošle sedmice. Dječak je u snimku pogubio izraelskog Arapa.Iako dječakovo ime nije objavljeno, vjeruje se da je pastorak bradatog muškarca koji je u istom videosnimku prijetio Francuskoj i Izraelu.

Taj čovjek je gotovo sigurno brat po maćehi, a ne polubrat kao što je ranije javljeno, Mohameda Meraha, “ubice sa skutera” koji je prije tri godine ubio sedam ljudi u jugozapadnoj Francuskoj, javlja britanski Independent.

Školski inspektor u Toulouseu, rekao je da su dječaka prepoznali bivši školski drugovi u tom gradu, nakon što su na društvenim mrežama vidjeli snimak. Kazali su da su se neka djeca rasplakala gledajući videosnimak.Vjeruje se da dječak, koji je napustio Francusku prošle godine, ima 12 godina.

“Što se tiče formalne identifikacije ove osobe, ne mogu vam ništa reći,” rekao je školski inspektor Jacques Caillaut novinarima. “Djeca iz koledža Vauquelin prepoznao jedan od svojih (bivših) kolega, ali moramo ostati oprezni”, dodao je on.

Pokrenuta istraga

Djeca su kazala da su do prošle godine pohađali isti razred, u osnovnoj školi u problematičnoj višerasnoj četvrti Toulusea, gdje je i Muhamed Merah živio.”Postoji dijete koje nije pohađalo (osnovnu) školu Vergers od 14. marta 2014, ali nemam nikakve druge pojedinosti,” istakao  je Caillaut.

Francuski sigurnosni dužnosnici su pokrenuli formalnu istragu i pokušavaju otkriti francuskog muškarca sa francuskog govornog područja i dječaka u videu. Sigurnosni izvori su za francuske medije kazali da je se sa gotovo potpunom sigurnošću radi o 31-godišnjem Sabriju Essaidu, Merahovom polubratu.

Essaid je organizirao pogrebu Meraha, koji je poginuo u policijskoj pucnjavi. Kasnije je ispitivan o vezama sa ubistvima koje je Merah počinio ali je pušten. Služio je zatvorsku kaznu zbog “radikalnih islamističkih aktivnosti”.

Poznato je da je putovao u Siriju prošle godine s cijelom svojom porodicom, uključujući i ženu i njenog 12-godišnjeg sina iz prethodnog braka. Dječak je navodno onaj koji je pucao u palestinskog zatvorenika, ali to nije službeno potvrđeno.

Grupa ISIL objavila je u utorak videosnimak u kojem maloljetni dječak izvršava egzekuciju nad Muhamedom Musalamom, izraelskim Palestincem, koga je ta grupa optužila da radi za Mossad.Video snimak prikazuje Muhameda kako priznaje da je navodno radio za izraelsku obavještajnu službu.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku