hamburger-icon

Kliker.info

Sojuz s astronautima pristao na ISS gdje ostaju godinu dana

Sojuz s astronautima pristao na ISS gdje ostaju godinu dana

29 Marta
07:05 2015

Sojuz1Svemirski brod Sojuz s američkim astronautom i s dvojicom ruskih kosmonauta koji je u petak navečer bio lansiran iz Bajkonura, u subotu je rano ujutro pristao na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) gdje će dvojica njih ostati godinu dana, potvrdili su ruski svemirski centar i NASA.

Sojuz TMA16M poletio je u petak po planu, u 20.42 sata po srednjoeuvropskom vremenu s kosmodroma u Kazahstanu i nakon šestosatnog leta bez problema je stigao na orbitalnu stanicu na koju je pristao u subotu u 2.33 sati po istom vremenu.

Ruski astronaut veteran Genadi Padalka (56) je kapetan letjelice. S njim su otputovali njegovi kolege Mihail Kornjenko i astronaut NASA-e Scott Kelly, koji će provesti godinu dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici, što će biti do sada najduži neprekidni boravak čovjeka u svemirskoj stanici.

Padalka, Kornjenko i Kelly će se pridružiti astronautima Terryju Virtsu iz NASA-e, Antonu Škaplerovu i Samanthi Cristoforetti iz Evropske svemirske agencije.

Padalka je naiskusniji član posade, proveo je ukupno 710 dana u svemiru i sudjelovao je u devet svemirskih šetnji. Ovo je njegovo peto putovanje u svemir. Podalka će se vratiti na Zemlju poslije šest mjeseci, i očekuje se da će tokom boravka potući rekord Rusa Sergeja Krikaleva koji je proveo 803 dana u svemiru.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku