hamburger-icon

Kliker.info

SOHR objavljuje : Ubijen ʽJihadi Johnʼ u američkom udaru

SOHR objavljuje : Ubijen ʽJihadi Johnʼ u američkom udaru

13 Novembra
15:05 2015

Jihadi111Jedan do istaknutijih pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant, Britanac u javnosti poznat kao “Jihadi John”, te tri strana borca navodno su ubijeni u zračnim napadima pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u Raqqi, gradu na sjeveru Sirije, objavila je Sirijska opservatorija za ljudska prava u petak.

Pozivajući se na visoke neimenovane američke dužnosnike, ABC i drugi američke mediji navode da je zračni napad bio “besprijekoran” i da je “Jihadi John” “spržen”.

“Još to ne možemo konačno potvrditi, ali prve naznake govore da ‘Jihadi John’ više nije na ovom planetu”, citira tog dužnosnika Wall Street Journal.

“Jihadi John”, pravim imenom Mohammed Emwazi, poznat je po sudjelovanju u nizu “videoegzekucija”, u kojima su odrubljivanjem glava smaknuti mnogi zapadni taoci, prenosi Hina.

Opservatorija nije mogla potvrditi autentičnost vijesti da se radi upravo o “Jihadi Johnu”, ali njihovi izvori iz Sirije kažu da je ubijen.

“Automobil u kojem su se nalazila četverica stranih vođa ISIL-a uključujući i jednog britanskog borca, pogođen je u američkim napadima”, rekao je Rami Abdulrahman, direktor Opservatorije.

“Svi izvori tamo kažu da tijelo važnog britanskog borca ISIL-a leži u bolnici u Raqqi. Svi izvori kažu da se radi o ‘Jihadi Johnu’, ali ja to lično ne mogu potvrditi”, kazao je on, prenosi Hina.

Britanski premijer David Cameron je izjavio da još nije sigurno da li je “Jihadi John” zaista ubijen u zračnom napadu američkih snaga u Siriji.

Cameron je potvrdio da je napad bio usmjeren protiv Emwazija, ali je dodao: “Ne možemo još da budemo sigurni da li je napad bio uspješan”, prenijela je agencija AFP.

U saopćenju pročitanom novinarima ispred rezidencije britanskog premijera u Downing Streetu se navodi: “To je bio čin samoodbrane i ispravna stvar.”

Ciljana meta

Predstavnici SAD-a su ranije objavili da su izveli zračni udar u Siriji, kojim se ciljao “Jihadi John”.

SAD još procjenjuju efikasnostudara koji se dogodio u okolici grada Raqqa, kazao je dužnosnik koji je, kao javlja Reuters, govorio pod uvjetom anonimnosti.

“Jihadi John” je bio glavni lik na snimkama na kojima pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant brutalno odrubljuju glave taocima.

Pravo mu je ime Mohammad Emwazi, rođen je Kuvajtu 1988., a u Britaniju se preselio kad mu je bilo šest godina. Dolazi iz dobrostojeće porodice. Odrastao je u Londonu i diplomirao računarsko programiranje.

Prema pisanju medija, Emwazi je 2012. godine otputovao u Siriju, gdje se pridružio ISIL-u.

U ISIL-ovim videosnimkama je odjeven je u crno, vitla nožem i govori britanskim naglaskom, prijeteći zapadnim državama i njegovim političkim vođama.

Ime John dali su mu taoci, jer su njega i druge Britance iz ISIL-a prozvali “Beatlesima”.

Neimenovani američki dužnosnik rekao je BBC-ju da je Emwazi pažljivo praćen neko vrijeme. Drugi dužnosnik, vojni, kazao da to bio “sjajan pogodak”.
‘Najželjeniji cilj’

Kao pripadnik ISIL-a koji sadistički ubijao zapadne humanitarce i novinare pred kamerom, Mohmmed Emwazi je postao najželjeniji cilj američke i britanske obavještajne službe, iako se pretpostavlja da nema neku veliku vojnu ulogu u redovima te grupe.

Pošto mu je u februaru ove godine otkriven identitet, Emwazi se sklonio u drugi plan, pomno pazeći da za sobom ne ostavi neki digitalni trag. Britanska obavještajna služba posebno se potrudila presresti i dešifrirati bilo kakve poruke koje bi mogle otkriti njegovu lokaciju.

Prvi se put na video snimci pojavio u augustu prošle godine kad je ubijen američki novinar James Foley. Kasnije je sudjelovao u dekapitacijama američkog novinara Stevena Sotloffa, škotskog humanitarca Davida Hainesa, engleskog humanitarca Alana Henninga, američkog državljanina Petera Kassiga i japanskog novinara Kenji Gotoa.

(Kliker.info-Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku