hamburger-icon

Kliker.info

Softverska “zakrpa” na vidiku : Boeing najavio povratak letova aviona MAX 737

Softverska “zakrpa” na vidiku : Boeing najavio povratak letova aviona MAX 737

25 Marta
13:11 2019

Boeing Co pozvao je više od 200 pilota svjetskih aviokompanija, tehničkih voditelja i regulatora na informativni sastanak u srijedu, što bi mogao biti znak da će se Boeingov avion 737 MAX uskoro vratiti u komercijalnu upotrebu.

Sastanak sugerira da bi Boeingova planirana softverska “zakrpa” uskoro mogla biti gotova, premda je još potrebno odobrenje regulatora, prenosi Hina.

Uprava etiopijske aviokompanije Ethiopian Airlines tokom vikenda je provela ispitivanje je li Boeing osigurao pilotima dovoljno informacija o pilotskom softveru koji naglo tjera avion da ponire, što je bilo u središtu istrage o smrtonosnom rušenju u Etiopiji ovaj mjesec, zbog kojega su prizemljeni avioni 737 MAX.

Informativni sastanak u Rentonu u srijedu dio je plana da se izvijeste sadašnji i budući operateri Boeinga MAX o promjenama softvera i obuci pilota, navodi Boeing u izjavi.

“Već smo dogovorili i nastavit ćemo organizirati dodatne sastanke kako bismo razgovarali o svim sadašnjim i mnogim budućim operaterima i  klijentima MAX-a”, rekla je glasnogovornica Boeinga.

Prizemljenje aviona

Nakon pada aviona Ethiopian Airlinesa nekoliko minuta nakon polijetanja iz Adis Abebe 10. marta, pri čemu je poginulo 157 ljudi, prizemljeni su svi avioni Boeing 737 MAX.

Riječ je o drugoj nesreći tog modela aviona, pošto je u oktobru prošle godine avion indonezijskog Lion Aira pao u more 13 minuta nakon što je uzletio iz međunarodnog aerodroma u Džakarti 29. oktobra 2018. godine.

U toj nesreći stradalo je 189 ljudi.

Stručnjaci su kazali da postoje sličnosti između te dvije nesreće, a neslužbeno se smatra da je za padove odgovorna softverska greška, zbog koje su avioni na kobnim letovima počeli iznenada ponirati.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku