hamburger-icon

Kliker.info

Sociolog Jusuf Žiga podsjeća : Dokle god građani u BiH ne počnu kažnjavati političare, oni će zloupotrebljavati vlast

Sociolog Jusuf Žiga podsjeća : Dokle god građani u BiH ne počnu kažnjavati političare, oni će zloupotrebljavati vlast

02 Juna
19:37 2016

jusuf-ziga(1)U Zagrebu se jučer na protestima okupilo oko 50.000 ljudi, koju su željeli reforme u obrazovnom sistemu Hrvatske.
Analitičari ocjenjuju da u BiH još uvijek nije moguće okupiti toliku masu. Čak i kada su u pitanju tako važna pitanja, poput obrazovanja. Dvije zemlje jedna do druge, ali ipak sa vidljivim razlikama.

Sociolog Jusuf Žiga objašnjava u razgovoru za novinsku agenciju Patria da bh. društvo još uvijek nije sazrelo politički. Trebat će proći još neko vrijeme prije nego građani počnu tražiti rezultate od političkih lidera. I kažnjavati ih sankcijama za nerad. Ljudi u BiH su još uvijek u behutu. Politički nestabilni. A, vlasti to itekako koriste.

– Tek kada oni koji odlučuju shvate da će snositi posljedice za svoj rad, desit će se promjene u društvu. Dokle god mi dovoljno uvjerljivo pokazujemo da nas se može ponižavati, naravno da oni kojima je u rukama moć će tu pogodnost koristiti. Iluzorno je očekivati da će iz nekih svojih moralnih razloga to ostaviti – kaže Žiga.

Za njega problem dolazi od pojedinaca. Građani u BiH, kaže, još uvijek imaju neku vrstu pogrešnog uvjerenja da se zapravo ništa ne može promijeniti. Što je potpuno pogrešno promišljanje.

– Ni sa neba ne padne mamutska kap koja natopi zemlju. Pada milijarde malih kapi od koji se stvori bujica – kaže Žiga. Zbog toga je potrebno da se i društvo u BiH probudi, ili barem veći dio tog društva. Neko mora početi poticati promjene.

Žiga dodaje da su u svijetu izgrađena takva društva u kojima sportski trener nakon izgubljene važne utakmice sam daje ostavku. Ne čeka da ga kazne građani ili uprava kluba, a koliko je BiH daleko od toga, piše NAP.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku