hamburger-icon

Kliker.info

Snowden ne odustaje : Dok sam ľiv, ostaću posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti

Snowden ne odustaje : Dok sam ľiv, ostaću posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti

02 Jula
04:31 2013

Bivši saradnik američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Edward Snowden  oglasio se po prvi put otkad je, pre osam dana, iz Hong Konga stigao na moskovski aerodrum, i to pismom u kojem navodi da je i dalje slobodan da iznese nova otkrića o špijunskim aktivnostima američke vlade. On je ranije u ponedjeljak podnio zahtev za politički azil u Rusiji.Snwden  je u pismo upućenom vlastima Ekvadora, u koji je uvid imala agencija Reuters, istakao da ga Sjedinjene Američke Drľave nezakonito progone zbog toga što je razotkrio njihov tajni program "PRIZMA", koji omogućava praćenje elektronske komunikacije na najvećim Internet sajtovima. On se zahvalio Ekvadoru na pomoći da dođe do Rusije i na razmatranju njegovog zahtjeva za azil. "I dalje sam slobodan i u mogućnosti da otkrijem informacije od javnog interesa.

Dok sam ľiv, ostaću posvećen borbi za pravdu u ovom svijetu punom neravnopravnosti. Ako se ikad ostvari moj doprinos zajedničkom dobru, svijet će na tome moći da zahvali principima za koje se zalaľe Ekvador", navodi se u pismu Snowdena  predsjedniku Ekvadora Rafaelu Korei, napisanom na španskom. Snowden , za kojeg se vjeruje da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo", poľalio se da ga američke vlasti nezakonito progone zbog djela za koje tvrdi da je bilo u javnom interesu. "Dok je javnost izrazila podršku tome što sam bacio svijetlo na ovaj tajni sistem nepravde, vlada SAD je na to odgovorila nezakonitim lovom na moju glavu, što me je koštalo porodice, slobode da putujem i prava da ľivim mirno, bez straha od nezakonitog progona", istakao je Snowden .Bivši saradnik američke CIA optuľio je američkog predsjednika Baracka Obamu da "vrši pritisak na lidere" zemalja od kojih je zatraľio zaštitu. U saopštenju objavljenom na sajtu WikiLeaksa, Snowden  je optuľio Obamu da je naredio potpredsjedniku SAD Josephu Bidenu  da utiče na lidere zemalja od kojih je trenutno najtraľeniji svjetski bjegunac zatraľio azil, prenijela je agencija AFP.

"Predsjednik Obama je prošle nedjelje pred čitavim svijetom izjavio da neće dopustiti nikakve diplomatske mahinacije u vezi mog slučaja, ali su se sad pojavili izvještaji da je, iako je obećao da to neće učiniti, predsjednik naloľio potpredsjedniku da izvrši pritisak na lidere zemalja, od kojih sam zatraľio zaštitu, da odbiju moj zahtev za azilom", naveo je Snowden , koji je prije osam dana iz Hong Konga stigao na moskovski aerodrom "Šeremetjevo", gdje se vjerovatno i dalje nalazi.Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je ranije u ponedjeljak, povodom apela SAD da Moskva izruči Snowdena, da njegova zemlja nikada nikoga nije isporučila i dodao da bi bivši sluľbenik CIA Edward Snowden  mogao da ostane u Moskvi ako prestane da objavljuje ono što je doznao. Agencije su prethodno javile da su predsjednici SAD i Rusije Barack Obama i Vladimir Putin naloľili šefovima svojih sluľbi bezbjednosti da riješe sudbinu bivšeg radnika CIA Snowdena koji je 23. juna doputovao iz Hong Konga u Moskvu.Predsednik Ekvadora Rafael Korea izjavio je u ponedjeljak da bi Snowdenov  zahtjev za političkim utočištem u Rusiji mogao biti riješenje za njegovu situaciju."Moje je mišljenje da bi zahtjev ruskoj vladi mogao konačno da riješi situaciju gospodina Snowdena ", rekao je Korea za AFP u izjavi datoj nakon što je u Moskvi objavljeno da je  podnio zahtjev za azilom u Rusiji.

 Korea je ponovio raniju izjavu da vlada Ekvadora ne moľe da riješava Snowdenov  zahtjev za azilom u toj zemlji jer se ne nalazi na ekvadorskoj teritoriji. "U trenutku kad stigne u našu ambasadu, mi to moľemo tamo riješavati", rekao je predsjednik Ekvadora, čija je prošlonedjeljna izjava da će razmotriti Snowdenov zahtjev raľestilav Washington koji Snowdena optuľuje za špijunaľu. Korea je, takođe, zatraľio od osnivača sajta "WikiLeaks" Asangea  da prestane da govori u ime Ekvadora. "Ponašanje Asangea mi pomalo smeta i jutros sam razgovarao sa ministrom spoljnih poslova (Rikardom Patinom) da mu kaľe da ne govori o situaciji u kojoj je naša zemlja", rekao je on. Ekvador je pruľio utočište Asangeu u svojoj ambasadi u Londonu avgusta 2012. godine dok WikiLeaks pomaľe Snowdenu da izbjegne "američku pravdu", navodi AFP. Prošle nedjelje Asange je rekao novinarima da je Ekvador izdao Snowdena  – čiji su pasoš SAD poništile, izbjeglički dokument za putovanje, ali je Korea u subotu kazao da je konzul u Londonu prekoračio ovlašćenja izdavanjem tog dokumenta, navela je francuska agencija. (Kliker.ibnfo-Tanjug )

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku