hamburger-icon

Kliker.info

Snažna poruka Angele Merkel: Evropi je potrebna solidarnost, nacionalizam nije rješenje

Snažna poruka Angele Merkel: Evropi je potrebna solidarnost, nacionalizam nije rješenje

09 Jula
04:40 2020

Evropska unija mora pokazati međusobnu soliarnost, osigurati da područja koja su više pogođena pandemijom dobiju više, a da pritom one koje su gospodarski jače ne bude previše opterećene, izjavila je u Briselu njemačka kancelarka Angela Merkel.

U snažnom, proevropskom govoru u Evropskom parlamentu, ona je upozorila da “povratak nacionalizma ne znači imati više kontrole, nego manje”.

Stoga EU mora djelovati zajedno, “moramo osigurati da regije koje su najviše pogođene pandemijom korona virusa dobiju veću pomoć, a da pritom one snažnije ne budu previše opterećene”.

Dodala je da “ne smijemo biti naivni”, i da mnogi jedva čekaju na neuspjeh EU-a.

“Pandemija korona virusa i rješavanja njezinih posljedica obilježit će njemačko predsjedavanje”, rekla je Merkel predstavljajući prioritete rotirajućeg predsjedništva u drugoj polovici ove godine, prenijela ja Hina.

Pokretanje Evrope

“Glavni prioritet predsjedništva jest da vuropska unija iziđe ujedinjena i snažna iz korona krize, ne samo kratkorčno, nego želimo Evropu koja ulijeva nadu. Želimo pokrenuti Evropu”, rekla je.

Istaknula je pet prioriteta na kojima će Njemačka insistirati tokom svoga predsjedavanja: temeljna prava, kohezija, zaštita klime, digitaliizacija i uloga Evrope u svijetu.

Dolazak u Brisel i posjeta Evropskom parlamentu prvo je putovanje kancelarke Merkel izvan Njemačke od početka korona krize. Kasnije popodne sudjelovat će na mini-samitu s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednicom Komisije Ursule von der Leyen i predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassoliijem, a glavna tema je plan za oporavak i višegodišnji budžet EU-a.

Sljedeće sedmice, 17. i 18. jula okupit će se čelnici zemalja članica na prvom fizičkom sastanku na vrhu kako pokušali postići dogovor o tim pitanjima.

“Svi moramo biti spremni na kompromis, i vi u Evropskom parlamentu također”, rekla je kancelarka. Za dogovor o planu za oporavak i VFO-u potrebna je suglasnost svih zemalja članica i pristanak Evropskog parlamenta.

Govoreći o temeljniim pravima, Merkel je istaknula da pandemija korona virusa ne smije biti izlika za ograničenje sloboda.

“Pandemija se nikad ne smije koristiti kao izlika za narušavanje demokratskih načela, ljudskih prava, građanskih sloboda”, rekla je Merkel, dodajući da je ona odrasla u društvu u kojima su temeljna prava bila ograničena.

Uzajamna solidarnosti

Istaknula je važnost kohezije i uzajmne solidarnosti. “Evropa će iz krize izići jača ako pojačamo koheziju, evropska solidarnost nije samo humani pristup, nego je ona korisna za sve”, rekla je. 

Istaknula je da će EU nastojati do kraja godine postići dogovor o budućim odnosima s Velikom Britanijom, ali da EU treba biti spremna i za Brexit bez dogovora.

Merkel je rekla da će se zauzeti da se do kraja godine održe konferencije o pristupanju, to jest otvore pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Predsjednica Evrposke komisije Ursula von der Leyen zahvalila je kancelarki Merkel i Njemačkoj što su u EU vratili duh zajedništva, osjećaj za cjelinu, a to znači da je “ono što je dobro za Evropu, dobro i za njezine dijelove”.

Istaknula potrebu za solidarnošću, koja sa sobom nosi i odgovornost te da je zbog toga Komisija u svom planu za oporavak “EU sljedeće generacije” predložila da se pomoć poveže s reformama koje zemlje članice trebaju provesti.

“Svaka članica mora odraditi svoj domaći rad, svi se moramo promijeniti na bolje”, rekla je von der Leyen.

(Kliker.info-agencije)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku