hamburger-icon

Kliker.info

Smrt u Širokom : Metastaza nacionalističkog ludila u BiH (VIDEO)

Smrt u Širokom : Metastaza nacionalističkog ludila u BiH (VIDEO)

05 Oktobra
03:59 2009

Denis Mrnjavac, Amar Mistrić, Sanja Stanišić, Vedran Puljić…lista je poginulih posljednjih nekoliko mjeseci u BiH, a moguće je da će se ovom spisku dodati još jedno ime.Nedjelja je bio dan visokog rizika, kako se to obično kaže kada se igra neka utakmica “visokog rizika”. U ovom slučaju to je bila utakmica između Veleža i Zrinjskog, gradski derbi koji je već ušao u legendu po zlu. Zbog prijašnjih sukoba policija je akcenat stavila upravo na Mostar što se pokazalo kao pogrešna procjena.Samo oni koji su bili u blizini možda bi mogli precizirati kako je zapravo počeo sukob između “navijača”. Kako pišu hercegovački mediji iz Sarajeva je na utakmicu u Široki Brijeg stiglo pet punih autobusa. Prema nekima čim su izašli iz autobusa počeli su neredi, čak su, kako pišu, upadali u kuće mještana Širokog Brijega i tom prilikom  povrijeđene su dvije osobe.Po drugima do sukoba je došlo tek kada je policija pretresajući pojedince oduzela opasne predmete nakon čega je uslijedila odmazda koja je dala za rezultat ubistvo Vedrana Puljića (24 god), moguće i drugog navijača, a povrijeđeno je 12 policajaca i barem 10 “navijača!.

Bljesak.info prenosi izjavu portparola MUP-a Zapadnohercegovačkog kantona Damir Čuture. On je rekao da je navijačka skupina koja je došla iz Sarajeva pred stadion "Pecara", po izlasku iz autobusa počela prikupljati "sredstva" kojima su porazbijali i/ili oštetili više objekata oko stadiona, te su nasrtali na mještane Širokog Brijega u obiteljskim kućama.Veliko je pitanje kako je došlo do ubistva Vedrana Puljića. Po jednoj verziji događaja Puljić je oteo pištolj policajcu nakon čega je počeo nekontrolirano pucati. Ustrijelili su ga drugi policajci. Po drugoj verziji, Puljića je ubio suparnički navijač koji je oteo pištolj policajcu, a u policiji kažu da je ubijen, pretpostavlja se kamenom, jer tvrde da nema prostrijelnih rana.Što se drugog “navijača” tiče, sarajevo-x za sada samo nezvanično tvrdi da je podlijegao povredama u mostarskoj bolnici. Informaciju su dobili od jednog “navijača” Sarajeva koji su ponudili sasvim drukčiju verziju događaja u Širokom Brijegu.

 Neka od svjedočenja do kojih je došla redakcija potvrđuju priču da se radilo o klasičnoj ‘sačekuši’ odnosno da je policija autobuse navijača iz Sarajeva zaustavila na ulazu u Široki Brijeg a onda ih u malim grupama uvodila u grad. Prolazeći ulicama, bili su izloženi napadima drugih "navijača" i običnih građana koji su ih gađali kamenicama, flašama i svime što im je došlo pod ruku. Izrevoltirani "navijači" FK Sarajeva ustali su u svoju odbranu čime je otpočeo sukob.Sumnja se da je dešavanje u Širokom reakcija “navijača” Sarajeva na dešavanja od prije desetak dana kao je gostovao Velež, a čiji su se navijači proveli kao bosi po trnju – oduzimanja zastava, premlaćivanje pendrecima, samo su neki detalji na šta su  ukazivali navijači Veleža.Policija se iz Mostara relativno brzo prebacila u 20 km udaljeni gradić u Hercegovini, a uporedo sa tim neredi su se preselili u Mostar.Inače, na facebooku je u rekordnom roku otvorena stranica za Vedrana Puljića koja je u roku od nekoliko sati sakupila skoro 2.000 članova. Zabrinjavajuće su poruke pojedinaca koji otvoreno pozivaju na osvetu zbog smrti Puljića.Na predstavnicima naroda u BiH je slijedeći potez. Vatrica koja je tinjala godinama sada je već postala opasna. Očekivati međutim od onih koji se hrane međunacionalnom netrpeljivošću da smire situaciju bilo bi iluzorno, pa će prije biti da će aktuelnu situaciju pokušati iskoristiti za sticanje podrške u javnosti pred opće izbore slijedeće godine.  (Kliker.info-e-novine)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku