hamburger-icon

Kliker.info

Smijenjeni zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić : Ponovo bih isto postupio

Smijenjeni zamjenik ministrice odbrane BiH Sead Jusić : Ponovo bih isto postupio

23 Marta
15:54 2017

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije podržao zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministra BiH putem smjene ministrice odbrane BiH Marine Pendeš i njenog zamjenika Borisa Jerinića.

Za njihovu smjenu glasalo je pet poslanika, 21 je bio protiv, a pet suzdržano.

Predstavanički dom je podržao zahtjev za rekonstrukciju Vijeća ministra BiH putem smjene zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića, s 20 glasova „za“, devet protiv i dva suzdržana glasa.

Naime, nakon okončane rasprave o zahtjevu za glasanje o rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, čiji su podnosioci poslanici Demokratske fronte i SDP-a BiH, a koji se odnosio na  smjenu ministrice odbrane BiH Marine Pendeš kao i njenih zamjenika Seada Jusića i Borisa Jerinića, glasalo se odvojeno za smjenu Pendeš i Jerinić, a potom i za smjenu Jusića. Većinom glasova poslanika. Ministarka odbrane BiH i zamjenik Jerinić nisu, javlja n1.

U  koju je dao u Briselu nešto prije izglasavanja odluke, Sead Jusić  je kako javlja Anadolija naglasio  da bi isto postupio kao i 9. januara ove godine.Jusić je tog dana potpisao odluku da počasna jedinica Oružanih snaga BiH može biti anagažovana u obilježavanju Dana Republike Srpske.

“Apsolutno bih uradio isto, jer moja funkcija nije važna. Tog momenta je važnije bilo zaustaviti dva procesa. Jedan koji se dešavao kod pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda, jer su neodgovornim politikama dovedeni da biraju između RS i BiH. Otišli su prije 9. januara sa posla ne znajući hoće li se 10. vratiti. S druge strane, Bošnjaci, redom razni komandiri, komandanti, počeli su biti veći od članova Ustavnog suda, analizirajući trebaju li nešto izvršiti ili ne trebaju“, kazao je Jusić i dodao:

“Ništa ja nisam uradio samoinicijativno, u Ministarstvu postoji sistem odlučivanja u kojem učestvuju ministrica i nas dvojica zamjenika, a potpis je samo tehničko pitanje. U kontekstu rješavanja problema koji je nastao, kada smo dogovarali i razgovarali kako se to može riješiti da se ne dese ova dva procesa, naravno, po cijenu bilo čega, isto bih postupio. Ubijeđen sam da je ta odluka dovela do toga da imamo jače Oružane snage i Ministarstvo odbrane, nikako slabije.“

Zastupnički dom PS BiH danas je prihvatio zahtjev poslanika Socijademokratske partije i Demokratske fronte da se smjeni Jusić. Predsjedavajući tog doma Šefik Džaferović prihvatio je prijedlog SBB-a da se glasa odvojeno o smjeni ministrice odbrane Marine Pendeš i njenog zamjenika Borisa Jerinića. No, ovaj prijedlog nije dobio dovoljno glasova da bi oni bili smijenjeni.

Odluka o smjeni Jusića postat će pravosnažna ukoliko je potvrdi i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

(Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku