hamburger-icon

Kliker.info

Smijenjena Vlada Kantona Sarajevo : Dino Konaković od danas u opoziciji !

Smijenjena Vlada Kantona Sarajevo : Dino Konaković od danas u opoziciji !

19 Marta
14:07 2018

Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj 39. sjednici donijela je odluku o smjeni Vlade i premijera KS Elmedina Konakovića.Za smjenu je glasalo 20 zastupnika, troje je bilo protiv, a 11 suzdržanih.

Prijedlog o nepovjerenju Vladi KS podnio je Klub zastupnika SDA u kantonalnoj Skupštini.

Smjeni premijera Konakovića prethodila je rasprava skupštinskih zastupnika koji su govorili o svojim razlozima za i protiv smjene.

Šef Kluba SDP u kantonalnoj Skupštini Slaviša Šućur istakao je da rad Vlade nisu pratile reforme koje bi trebale da riješe mnoge probleme s kojima se suočavaju građani KS.

– Pogrešan je put i način na koji je premijer pokušao da riješi niz problema. Sve je to bilo kratkog daha. Što se tiče pozitivnih finansijskih trendova treba biti pošten i ne treba to pripisivati ni sebi ni nama. Prihodi su u dobrom dijelu rasli i u tome je sreća premijera i ove Vlade. Nemamo namjeru uzeti učešća u glasanju. Ne podržavamo ovu Vladu, ali ni razloge zbog kojih se želi smijeniti – rekao je Šućur.

Zastupnik Naše stranke Predrag Kojović istakao je da je Konakovićeva najveća greška bila ta što je „svojom šarmantnošću štitio rad pojedinih SDA-ovih ministara, a nije vodio računa o interesima građana“.

– Ovdje se ne radi o smjeni Vlade zbog njenih rezultata, jer da je to u pitanju već davno bi bila smijenjena. Ovdje je riječ o unutarstranačkom obračunu u kojem mi nećemo učestvovati. Ne mijenja SDA premijera zbog rada već iz razloga što je počeo pričati kako SDA funkcionira posljednjih 20 godina – rekao je Kojović.

Zastupnica Demokratske Fronte Bibija Kerla kazala je kako je tokom svog mandata u Skupštini uvijek podržavala one stvari koje idu u prilog građana.

– Šteta je što premijer KS kada je dao ostavku na sve funkcije u SDA nije dao i ostavku na mjestu premijera i tako nas oslobodio pritisaka koji se vrše na nas zastupnike. Taj postupak bi tada kod mene bio ocijenjen kao izuzetno pošten i korektan, ali očito da je fotelja draža od bilo čega. Kriminal i korupcija koju je premijer uočio u svojoj stranci ne traje od jučer i to je ono što me zabrinjava. Imali smo problema oko zdravstva – uništili smo ga, imali smo problema oko obrazovanja – sveli smo ga na najniže grane, kantonalna preduzeća su se pumpala parama građana KS”, izjavila je Kerla.

(Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku