hamburger-icon

Kliker.info

Smijenjen konzul Brane Pećanac (VIDEO)

Smijenjen konzul Brane Pećanac (VIDEO)

13 Februara
15:05 2014

Pecanac1Piše: Kliker.info

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine smijenilo je na današnjoj 63. vanrednoj sjednici u Sarajevu generalnog konzula Bosne i Hercegovine u  Chicagu u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) Branu Pećanca, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedništvo BiH nije postiglo konsenzus, te je s dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović) donijeta Odluka o razrješenju Pećanca.

Radmanović je najavio da će u slučaju ovakvog raspleta tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Pećanac je prisustvovao, a prema nekim izvještajima i organizirao proslavu Dana Republike Srpske (RS) 9. januara u spomenutom američkom gradu, gdje je, također, održao i govor neprimjeren za diplomatu.

Konzul Pećanac i njegovi sagovornici su tokom proslave Dana RS u Čikagu govorili o ratu u BiH i kategorizirali proces stvaranja entiteta Republika Srpska kao rat za “krst časni i slobodu zlatnu“, te isticali da je proslava ovog entiteta, ”proslava srpskog naroda i njihove religije”, prenijele su ranije iz bh. organizacija u Americi koji su ukazali na navedeni skup.

Pećanac je rekao da mu je „velika čast što se borio i stvarao sa srpskim narodom, srpskom vojskom, srpskom policijom, Republiku Srpsku“.  Na ovom skupu su javno veličali i upućivali molitve za Radovana Karadžica i Ratka Mladića, kojim se trenutno sudi na Međunarodnom krivičnom tribunalu za područije bivše Jugoslavije (ICTY) za genocid i zločine protiv čovječnosti. Brojne organizacije iz BiH i svijeta tražile su smjenu Pećanca.

Predsjedništvo BiH je, također, razmatralo status potjernice za generalom Vojske Republike Srpske Manojlom Milovanovićem i status potjernica raspisanih za Naserom Orićem i Hakijom Meholjićem.

Donesen je Zaključak kojim se zadužuje Ministarstvo pravde BiH da, u najkraćem roku, a u okviru svoje nadležnosti po Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, i to naročito iz članova 13, 34 i 40 Zakona, te pravima BiH iz Rezolucije Generalne skupštine interpola iz 2010. godine, provede postupak i ostvari prava BiH na izjavljivanje prigovora u slučajevima predviđenim u tački 3 Rezolucije.

Donesena je Odluka o prihvatanju izmijenjenog teksta Zajedničke deklaracije o saradnji pri angažovanju naoružanih pratilaca leta, na letovima između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku