hamburger-icon

Kliker.info

Slučajni potpredsjednik čeka svoj trenutak : Zašto ultrakonzervativnom evangeliku rapidno raste popularnost ?

Slučajni potpredsjednik čeka svoj trenutak : Zašto ultrakonzervativnom evangeliku rapidno raste popularnost ?

06 Avgusta
08:19 2017

Nekoliko dana prije nego što je američki potpredsjednik Mike Pence stigao u Crnu Goru pohvaliti ulazak te zemlje u NATO te u maniri “lošeg policajca” još jednom javno oštro pokudio rusku agresiju, demokratska zastupnica iz Kalifornije Maxine Waters komentirala je kako američki potpredsjednik Pence “negdje planira svoju inauguraciju”. “Reince Priebus (bivši šef Trumpova ureda) i Sean Spicer(glasnogovornik Bijele kuće koji je također otišao) bit će na čelu njegove tranzicije”, napisala je Waters, vrlo aktivna u kritikama aktualnog američkog predsjednika na društvenoj mreži Twitter.

Njezin je komentar jasan. Bijelu kuću je proteklih tjedana napustilo nekoliko visokopozicioniranih i vrlo medijski eksponiranih Trumpovih ljudi, a to je samo posljednji val odlazaka. Prema mnogim mišljenjima, pitanje je dana kada će odletjeti ministar pravosuđa Jeff Sessions, a navodno o dizanju sidra razmišlja i državni tajnik Rex Tillerson. No, za razliku od drugih – koji razmišljaju prema principu “spasi što se spasit’ da” – pad kontroverznog američkog predsjednika zapravo ide naruku samozatajnom bivšem guverneru Indiane. Izglasavanje predsjedničkog opoziva još je daleka želja polovice američkih birača i Trumpovih političkih suparnika.

No, kada je riječ o Trumpovu timu, konačni pad kaotičnog američkog predsjednika, osvjedočenog šovinista i seksista, bio bi trenutak trijumfa za Pencea. Taj republikanac, bivši radijski voditelj, bivši katolik, a sada ultrakonzervativni evangelik, suprug i otac troje djece, čeka svoj trenutak. Ako nešto ne nedostaje Penceu, tvrde oni koji ga poznaju, to su ekstremna ambicija i veliki snovi za 2020., ako ne već i prije.

Nadmašiti njegova šefa je teško, no uredno začešljani Pence, koliko god djelovao dostojanstveno i misaono dok stoji uz Trumpa, ima svoje “konje za utrku”. Još je, primjerice, nejasno vjeruje li američki potpredsjednik u evoluciju. Odgovor na to pitanje uvijek je ostavljao da lagano lebdi u zraku. Mnogi su primijetili kako suprugu zove – majkom, a u anale će sigurno ući i njegova izjava da ne želi ostati nasamo, bez svoje supruge, u prostoriji s drugom ženom. Penceov posjet NASA-i, u kojoj je dirao osjetljiv uređaj točno ispod natpisa “Ne dirati”, osigurao mu je viralnu slavu.

“Vjera mi brani”

Njegova matična savezna država Indiana u svjetskim je medijima najviše pozornosti dobila 2015. godine, kada su konzervativni lobisti isposlovali kontroverzni zakon o vjerskim slobodama. Zakon je dobio žestoke osude i potaknuo prosvjede. Kako su isticali protivnici, skrojen je tako da se vlasnicima poslovnih objekata olakša diskriminacija osoba homoseksualne orijentacije pod izgovorom religijskih uvjerenja. Dovoljno je bilo reći “vjera mi brani” i homoseksualni par ne bi mogao tužiti za diskriminaciju vlasnika slastičarnice koji im je odbio prodati svadbenu tortu.

Pence je, piše New York Times, stajao sa strane dok se taj zakon pisao, a onda ga u tišini potpisao. No, fotografija s potpisivanja koju je objavio bila je toliko neobična da je jedan lokalni demokrat optužen za fotošopiranje. Naime, na njoj Pence stavlja svoj autogram pod zakon okružen opaticama, redovnicima i trojicom vrlo konzervativnih aktivista, poznatih po ekstremnim stajalištima kad je riječ o LGBT populaciji. Zbog zakona je nastao skandal, najveće američke kompanije javno su ga osudile i zaprijetile obustavom poslovanja u Indiani, a umjetnici su otkazali koncerte i druge nastupe u Penceovoj matičnoj državi. Nakon bure i oluje Pence je potpisao novi, razvodnjeni zakon i tiho se iskrao, pobjegavši od pitanja novinara. Bilo je još sličnih autogolova.

Jedan od prvih poteza nakon preuzimanja Bijele kuće Trumpu je bilo potpisivanje uredbe o zabrani ulaska u zemlju izbjeglicama i imigrantima iz sedam pretežno muslimanskih zemalja. Pence je nešto slično napravio dvije godine ranije kada je nakon terorističkih napada na Pariz objavio da neće primiti sirijske izbjeglice te prekinuo financiranje udruga koje im pomažu. Kada se počeo zahuktavati skandal o povezanosti Trumpove administracije i Rusije, Pence je pokazao da i on zna muljati, a Trumpu je čuvao leđa. Baš kao i njegov šef, ni on se ne može pohvaliti točnom faktografijom u javnim nastupima. I njega su zbog neistina razvaljivale osobe zadužene za provjeru činjenica u američkim medijima.

Prema mišljenju mnogih, ambicioznom Penceu je upravo fijasko sa zakonom o povratku vjerskih sloboda ubio predsjedničke snove – barem dok njujorški poduzetnik i reality TV zvijezda Donald Trump nije otvorio natječaj za asistenta. Mnogi su tada, uvjereni da Trump neće izdržati ni mjesec dana, komentirali kako je Pence to prihvatio nadajući se upravo takvom scenariju. To je mišljenje potvrdio Penceov nastup u potpredsjedničkoj debati kada je svojim stavovima povremeno prkosio Trumpovim izjavama, a smirenim držanjem naglašavao njihove razlike, zbog čega su mnogi poslije komentirali kako se očigledno udvarao podijeljenim republikancima.

Win-win situacija

No, prije nego što mu je Trump pružio slamku spasa, piše NYT, Pence se zapravo borio za političko preživljavanje. Osim skandala sa zakonom o vjerskim slobodama, potpisao je i zakon kojim je ionako strogim pravilima o slučajevima kada je u Indiani dopušten pobačaj dodao nova ograničenja, primjerice zabranu u slučaju da majka želi pobačaj zbog rase, spola ili bolesti ploda poput Downova sindroma. Dočekivali su ga negativnim ovacijama na sportskim stadionima, piše NYT. Kritizirali su ga da nije donio niti jedan jedini zakon, kako se jedino borio za ultrakonzervativnu vjersku agendu.

No, sreća se Penceu osmjehnula kada je kandidat Trump zatrebao potpredsjednika koji će mu donijeti bodove koje mu je oduzeo najbliži suparnik, konzervativni republikanac iz Teksasa Ted Cruz, istaknut među konzervativnim vjerskim tijelom.

Posljednjih tjedana Pence sve češće istupa u prvi plan. Nakon što se konstrukcija Trumpove administracije počela rušiti komadić po komadić, Pence je krenuo na turneje, poput posljednje po istočnoeuropskim zemljama koje su kao saveznici važni Americi zbog Rusije. Ankete o javnome mnijenju pokazuju da je popularniji od šefa, što se inače ne događa drugim potpredsjednicima. Pritom pazi da se ne zamjeri svom šefu. Pence zna da je za njega, koja god presuda čekala Trumpa, riječ o “win-win” situaciji.

Antonija Handabaka (Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku