hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj “Delalić” kvari idilu : i Izetbegović i Radončić danas odlučuju o sudbini koalicije !

Slučaj “Delalić” kvari idilu : i Izetbegović i Radončić danas odlučuju o sudbini koalicije !

07 Decembra
07:14 2015

bakirFahro8Predsjednici SDA i SBB Bakir  Izetbegović  i Fahrudin  Radončić  danas će  razgovarati o budućnosti koalicije koju, kako javljaportal  BNN ,  opterećuje slučaj ubistva mafijaša Ramiza Delalića “Ćele” za koje se sumnjiči Radončić.

Naime Radončić za svoj pravosudni status osumnjičenog lica,  za određeno učešće u ubistvu ovog kriminalca, tereti državnog tužioca Dubravka Čamparu čiji je brat, Aljoša, funkcioner SDA. Već pet godina bijesni rat između Radončića i porodice Čampara, ali i Radončića i Izetbegovića zbog slučaja “Delalić”.

Kako je BNN objavio u više navrata, Radončić je već tri puta zatražio raskidanje koalicije sa SDA-om zbog toga što mu se još uvijek drži iznad glave status osumnjičenika za ubistvo. Navodno, Izetbegović negira bilo kakvu svoju povezanost sa ovom istragom ali mu, očito, Radončić ne vjeruje te prijeti izlaskom iz koalicije ukoliko ga Tužilaštvo BiH ne oslobodi od povezanosti sa Delalićevom likvidacijom.

Današnji sastanak Izetbegovića i Radončića može se nazvati “ili – ili” sastankom na kojem će Izetbegović saopštiti Radončiću da ukoliko želi može ostati ili otići iz koalicije, ali da mu neće dozvoliti da ucjenjuje SDA sa obustavljanjem istrage u slučaju Delalićevog ubistva. Kakav će ishod sastanka biti ostaje da se vidi do popodnevnih sati ali su moguća  oba scenarija – Radončićevog izlaska ili ostanka u vlasti.

Šta god da se dogodi na današnjem sastanku, nema dileme da kriza vlasti i dalje traje te da će se taj proces nastaviti. Međutim, kako od ucjenjivanja Radončića neće biti previše koristi za njega, tako se i iz ovog sukoba DF Željka Komšića, također, nema čemu nadati jer SDA ih nema namjeru pozivati nazad u vlast te je kriza vladajuće većine, očito, najizvjesnija u naredne tri godine, javlja BNN.

Inače, svojevrsnu najavu ovog sastanka jučer je nagovjesti pravi rat saopštenjima SDP BiH i SDA. Socijaldemokratska partija BiH ocijenila je prvo  da izjava Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH, o tome kako su tužilaštva u BiH neosnovano progonila političare i kako “nama to ne treba” predstavlja “najteži oblik političkog miješanja i ponižavanja pravosudnog sistema u BiH od njenog osamostaljenja”.

Iz SDA su potom odgovorili: “SDP je negativno usmjeravao rad tužioca na raznim nivoima.Podsjetićemo javnost na samo dva, od niza negativnih primjera. Jedan se odnosi na podmetanje dokaza u slučaju Budimir,kada je bilo potrebno ukloniti predsjednika Federacije sa puta SDP-a. Drugi primjer se odnosi na skandalozno i pred očima kompletne bh.javnosti izvedeno zataškavanje afere „Reket“ kada je trebalo zaštititi niz visokopozicioniranih kadrova SDP.”

U saopštenju  SDP, uz niz neutemeljenih i drskih kvalifikacija karakterističnih za javni diskurs ove stranke, predsjednika SDA Bakira Izetbegovića optužuje  da je „skandalozno ponizio bh.pravosuđe“. SDA nikada nije utjecala na rad pravosuđa,ona je samo podržavala njegovu nezavisnost i profesionalnost.  SDP je bio politička snaga koja je tokom proteklog mandata sramnim sporazumom sa SNSD-om pokušala da tužioce na svim nivoima u BiH stavi pod političku kontrolu – poručili su u svom saopštenju za javnost iz SDA nakon SDP-ovog saopćenja za javnost u kojem su, podsjećamo, ustvrdili sljedeće:

“Socijaldemokratska partija BiH ocijenila je danas da izjava Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i člana Predsjedništva BiH, o tome kako su tužilaštva u BiH neosnovano progonila političare i kako “nama to ne treba” predstavlja “najteži oblik političkog miješanja i ponižavanja pravosudnog sistema u BiH od njenog osamostaljenja. Ovakvim retrogradnim razmišljanjima i stavovima Izetbegović je nedvojbeno pokazao šta misli o BiH kao državi vladavine prava, u kojoj bi svi trebali biti jednaki pred zakonom. Očito je kako Izetbegović sebi daje pravo da odlučuje ko je jednak pred zakonom, tj. kriv ili nevin, zavisno od toga za šta mu neko može koristiti, bilo da se radi o formiranju koalicije ili nekom “poslovnom” poduhvatu.” poručili su iz SDP-a.

(Kliker.info)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku