hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Trusina: U akciji SIPA-e uhapšeni Hodžić, Memić, Salčin i Hakalović, general Halilović osumnjičen

Slučaj Trusina: U akciji SIPA-e uhapšeni Hodžić, Memić, Salčin i Hakalović, general Halilović osumnjičen

16 Septembra
11:52 2009

Policijski službenici Državne agenicije za istrage i zaštitu (SIPA), uz sudjelovanje Jedinice za specijalnu podršku, a na osnovu naredbe Tužilaštva BiH, uhapsili su četiri osobe, koje su osumnjičene za krivièna djela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva" i "ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".Danas, u ranim jutarnjim satima, uhapšeni su Nedžad Hodžić zvani "Džon Vejn", rođn 15.3.1969. u Novom Pazaru u Republici Srbiji, nastanjen u Sarajevu, Mensur Memić zvani "Menta", rođn 28.6.1966. u Prijedoru, nastanjen u Bihać, Dževad Salčn zvani "Struja", rođen 13.7.1956. u Malom polju u opštini Mostar, nastanjen u Mostaru i Senad Hakalović rođn 11.11.1966. godine u Konjicu, nastanjen u Buturovićpolju u opštini Konjic.Oni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, a osumnjičeni su da su na području sela Trusina u opštini Konjic, u ranim jutarnjim satima 16. aprila 1993. godine sudjelovali u izvršenju kriviènog djela protiv èovjeènosti i vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, protiv civila hrvatske nacionalnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.Tog dana, u ranim jutarnjim satima, izvršen je napad na selo Trusina.

Napad su izvršili pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene Armije RBiH pod nazivom "Zulfikar" i pripadnici 45. brdske brigade Armije RBiH "Neretvica".Napad je bio usmjeren na civilno hrvatsko stanovništvo sela Trusina, a u toku napada pripadnici ovih jedinica su ubili 19 civila, ranili četiri civila, od kojih i dva djeteta starosti od dvije i četiri godine, a ubijena su i tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali.Svi ubijeni i ranjeni su pripadnici hrvatskog naroda.Osumnjičeni će biti predati postupajućem tužiocu Tužilaštva BiH, koji će ih ispitati u svojstvu osumnjièenih, a nakon toga odluèiti o podnošenju prijedloga o odreðivanju pritvora.Uporedo sa hapšenjima, službenici SIPA-e će na području opštine Konjic, ali i u više drugih gradova u BiH, izvršiti pretres na 17 lokacija koje koriste fizičke i pravne osobe, a za koje postoji osnovana sumnja, da bi se u njima mogli nalaziti dokazi bitni za ovaj  krivični postupak.

Jutros akcija i u Sarajevu         Agencija za ustrage i zaštitu BiH (SIPA) kasno sinoć je u Sarajevu započela akciju širih razmjera na prikupljanju informacija u vezi sa zloèinima počinjenim 1993. godine u Trusini kod Konjica, potvrdio je novinarima portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.Prema dosadašnjim informacijama pretreseno je više objekata, među kojima su i stanovi i kuće u središtu grada, javila je Federalna televizija (FTV).Meðu pretresenim objektima je i stan bivšeg generala Armije RBiH Sefera Halilovića. Jake policijske snage nalaze se na Grbavici ispred zgrade u kojoj Halilović stanuje. Sefer Halilović nije uhapšen u današnjoj akciji – kazao je Grubešić.Halilović danas nije viðen u parlamentu èiji je èlan, a koji zasjeda u Sarajevu.

Sefer Halilović ipak meðu osumnjičenima        Sefer Halilović ima status osumnjičenog lica u sluèaju "Trusina". Njegov advokat Kadrija Kolić potvrdio je novinarima u Sarajevu da je Tužilaštvo BiH donijelo naredbu o otvaranju istrage u ovom sluèaju i da se sva lica, pa i Halilović, u toj naredbi nalaze u svojstvu osumnjičenih.Pripadnici SIPA-e izvršili su danas višečasovni pretres Halilovićevog stana u sarajevskom naselju Grbavica i oduzeli brojnu dokumentaciju koja se odnosi na ratni period.Advokat Kolićčtvrdi da je naredba o otvaranju istrage nezakonita jer ne sadrži sve elemente koje bi trebalo da sadrži po Zakonu o kriviènom postupku.– Očito da je Tužilaštvo BiH zloupotrijebilo svoja ovlaštenja i da u ovoj situaciji nije postupilo kako je trebalo, nego da mu je trebala predstava. Tužilaštvo BiH je dokumentaciju koja je izuzeta moglo da dobije jednim zahtjevom od Haškog suda. Izuzeta je dokumentacija koju je Halilović koristio u odbrani pred Haškim sudom" – naglasio je Kolić.Kerim Lučarević iz BPS-a, čiji je Halilović lider, prisustvovao je pretresu u Halilovićevom stanu u svojstvu svjedoka, iako su pripadnici SIPA-e imali svoja dva svjedoka.On je najavio da je zatražen i pretres prostorija stranke i ocijenio da je sve to predstava u svrhu predizborne kampanje.

Halilović: "Mafijaški upad po političkom diktatu"            Iz stana generala Sefera Halilovića pripadnici SIPA-e danas su izuzeli svu dokumentaciju koja se odnosi na ratni period, a njegov sin Semir Halilović izjavio je da je riječ o, kako je rekao, mafijaškom upadu po političkom diktatu. "Radi se džakovima oduzetog materijala. Cijela soba dokumentacije sa 400 do 500 hiljada papira. Ljudi su došli sa papirom na kome piše da se iz stana Sefera Halilovića izuzme sve što ima veze sa ratom", rekao je Halilović. On tvrdi da je akcija SIPA-e siledžijska i nelegalna i da je izdejstvovana privatnim vezama tužioca Vesne Budimir koja vodi istragu o zloèinima u Trusinama kod Konjica.

Oduzeta i dokumentacija Haškog suda                  "Dokumentacije vezane za slučaj Trusina nema u našem stanu. U našem stanu nalazi se dokumentacija vezana za slučaj Grabovica, koju nam je vratio Haški sud po okončanju procesa pred Tribunalom 2007. godine. Izuzeta je čak i dokumentacija Haškog suda, za šta je bilo potrebno odobrenje Tribunala", rekao je Halilović. On kaže da njegov otac nema veze sa slučajem Trusine, te da su u ovoj akciji uhapšeni nekadašnji vojnici iz jedinice "Zulfikar" i neki mještani iz tog sela kod Konjica. "Ovo je jedna vrsta pritiska i čišćenja bosanskih kadrova pred izbore koji trebaju da promijene postojeće kadrove i postojeće stanje", ocijenio je Halilović. "Riječ je o klasičnom prepadu i maltretiranju. Došlo je nekoliko specijalaca i inspektora koji se u početku nisu ponašali korektno. Oni su za svjedoke uzeli ljude koje mi ne poznajemo i koji su sve vrijeme bili pritvoreni u stanu, jer im nisu dopuštali da izađu. U početku je bilo veoma napeto, a kasnije se situacija stabilizovala", opisao je Halilović akciju državne agencije. (Kliker.info-Dnevni avaz)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku