hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Štrpci: Zbog ratnog zločina uhapšeno 15 osoba u Bosni i Hercegovini i Srbiji !

Slučaj Štrpci: Zbog ratnog zločina uhapšeno 15 osoba u Bosni i Hercegovini i Srbiji !

05 Decembra
16:23 2014

strpci55Policija u Bosni i Hercegovini i Srbiji u petak je uhapsila 15 osoba osumnjičenih za otmicu 20 ljudi 1993. godine iz voza Beograd-Bar u Štrpcima, koji su prevezeni u Višegrad, nakon čega su ubijeni, a njihova tijela bačena u rijeku Drinu.Reporter Al Jazeere Marko Subotić javlja iz Beograda da je u Srbiji uhapšeno petero ljudi.U BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji s MUP-om Republike Srpske uhapsila je 10 osoba na području Višegrada i Prijedora, javlja Fena.

Tužioci iz BiH i Srbije saopštili su da su zajedničkim naporima proveli istragu koja je dovela do hapšenja.”Sada smo na putu rješavanja ubistava koja su bila skrivena više od 20 godina”, rekao je za AP Bruno Vekarić, zamjenik srbijanskog tužioca za ratne zločine.”To moramo učiniti zbog nedužnih žrtava”.U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, navodi se da se uhapšeni sumnjiče za otmicu 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i još jedne osobe nepoznate nacionalnosti.

Visoki dužnosnici VRS-a među osumnjičenima

Među uhapšenima su bivši komandant interventnog voda višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) Boban Inđić, Gojko Lukić, brat haškog osuđenika Milana Lukića i komandant višegradske brigade Luka Dragićević, prenosi Tanjug.Anadolija prenosi da su među uhapšenima visoko rangirani vojni dužnosnici VRS-a iz tog perioda, kao i direktni izvršioci koji su učestvovali u surovim mučenjima i kasnijim egzekucijama žrtava koje su nakon ubistva bačene u rijeku Drinu.

Associated Press je došao u posjed ekskluzivnih dokumenata istrage, koju podržava UN-ov sud za ratne zločine u Hagu. Zajedno sa izjavama svjedoka, dokumenti pružaju prvi detaljni uvid u tragediju.Tužioci su sada identifikovali Milana Lukića, jednog od najozloglašenijih srpskih ratnih zapovjednika tog perioda, kao organizatora masakra, koji je pažljivo isplaniran i temeljito proveden.

Lukić već služi doživotnu zatvorsku kaznu koju mu je izrekao Haški tribunal za druge ratne zločine u BiH.U saopštenju MUP-a Srbije navodi se kako se sumnja da je ”M. L. organizovao vojnu grupu” koja je u Štrpcima nasilno izvela iz voza 20 civila.”Osumnjičeni su putnike vojnim kamionom odvezli u Višegrad, u osnovnu školu u Prelovu. Sumnja se da su oni, uz pretnju oružjem, civile odveli u fiskulturnu salu, gde su ih tukli, fizički zlostavljali, oduzeli novac, čekove i druge vrednosti. Nekima je naređeno da skinu odeću.

U prostorijama fiskulturne sale su ih držali dva časa, nakon čega su ih vezali žicom i odvezli u selo Mušići, nekoliko kilometara dalje”, navodi se u saopštenju.Dodaje se kako su osumnjičeni kamion zaustavili u blizini spaljene kuće, u čijem pravcu su M. L. i još jedna osoba odveli putnike, a zatim su se čuli pucnji.”Osumnjičeni su se posle streljanja vratili u selo Prelovo, gde su podelili oduzete vrdnosti. Tela žrtava su sutradan, 28. februara, bačena u Drinu. Garderoba i lične stvari otetih putnika spaljene su kasnije na školskom dvorištu.”

Saradnja tužilaštava

“Tužiteljstvo BiH i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, u ovom predmetu su formirale zajednički istražni tim, koji je oko godinu dana, intenzivno, na području BiH i Srbije, u suradnji sa policijskim agencijama iz dvije države, prikupljao dokaze o počiniteljima ovog stravičnog zločina, koji je bio nerasvjetljen 19 godina. Detaljnom i temeljitom istragom prikupljeni su dokazi o počiniteljima ovog zločina, a tužitelji iz Sarajeva i Beograda, koji vode predmet, u stalnom su kontaktu od početka akcije hapšenja u ranim jutarnjim satima”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH, prenosi Anadolija.

“Ova istraga primjer je dobre i efikasne suradnje između tužiteljstava dvije zemlje, a na temelju Protokola o suradnji, jer se radi o ratnom zločinu, gdje se počinjenje ratnog zločina, njegove žrtve i svjedoci, nalaze na području dvaju država. Glavni tužitelji [Goran] Salihović i [Vladimir] Vukčević, istakli su da su izuzetno zadovoljni radom zajedničkog tima, koji je uspio rasvjetliti zločin, te na taj način donijeti nadu i pravdu obiteljima žrtava, koje već dvije decenije tragaju za posmrtnim ostacima svojih najbližih i pozivaju na otkrivanje i kažnjavanje počinitelja”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Salihović je za AP rekao da su “brojni ratni zločinci su i dalje utjecajni u privredi, politici, policiji te u vojsci”.Osumnjičeni će tokom dana biti predati postupajućim tužiocima, koji će ih ispitati, te nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora.Zbog učešća u Zločinu u Štprcima,Viši sud u Bijelom Polju je 9. septembra 2002. godine osudio Nebojšu Ranisavljevića na 15 godina zatvora, a Vrhovni sud Crne Gore je dvije godine kasnije potvrdio presudu.

Džemail Halilagić, predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava u Priboju i novinar koji je među prvima počeo javno pisati i istraživati zločine počinjene u Sjeverinu i Štrpcima, rekao je za agenicju Anadolija da se o tim zločinima nije dovoljno govorilo i da mnogo toga i dalje ostaje nepoznanica.Kazao je kako je sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća počeo posjećivati porodice žrtava kako bi zajedno saznali šta se desilo žrtvama.

“Cilj zločina u Štrpcima je bio da se očisti teritorij od muslimana. U tom kontekstu, sjetimo se kada je Vojislav Šešelj 1993. godine izjavio da se očistio granični pojas od muslimana. Cilj je bio da se bošnjački korpus svede na jednu enklavu. Ti zločini su vršeni u funkciji plana etničkog čišćenja i zastrašivanja bošnjačkog stanovništva”, istakao je predsjednik Odbora za zaštitu ljudskih prava u Priboju.

(Kliker.info- Aljazeera)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku