hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj ‘Sanjari ‘ : Petnaest država i glavni grad podnijeli tužbe protiv Trumpa (Video)

Slučaj ‘Sanjari ‘ : Petnaest država i glavni grad podnijeli tužbe protiv Trumpa (Video)

07 Septembra
06:14 2017

Petnaest američkih država i savezna prijestolnica Washington podnijeli su u srijedu tužbu na odluku Trumpove administracije da okonča pravnu zaštitu 800.000 mladih ilegalnih imigranata, rekao je ministar pravosuđa države New York.

Eric Schneiderman je rekao da je predao tu tužbu saveznom sudu Brooklyna u ime glavnog grada Washington DC-a i 15 država, od kojih nekoliko na sjeveroistoku zemlje, poput Connecticuta, Massachusettsa, Pennsylvanije, ali i juga, poput Virdžinije i Sjeverne Karoline, te zapada zemlje (Oregon, Washington i Havaji).

Kalifornija, država u kojoj živi najveći broj tih mladih nazvanih “Sanjari” nije među državama koje su se pridružile toj tužbi iako je njezin ministar pravosuđa rekao ranije da je spreman ići na sud zaštititi te mlade ljude.

Odluka predsjednika Donalda Trumpa je diskriminacijska prema “Sanjarima” meksičkog podrijetla, koji predstavljaju 78 posto korisnika programa DACA, istaknuo je Schneiderman i podsjetio da oko 42.000 korisnika programa DACA živi u državi New York.

“Jasno je da će kraj DACA-e izazvati veliku ekonomsku štetu New Yorku, te da proizlazi iz protumeksičkih predrasuda predsjednika Trumpa”, rekao je Schneiderman.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa saopštila  je u utorak da ukida program Baracka Obame po kojemu su stotine hiljada  mladih koji su ilegalno došli u Sjedinjene Države kao djeca bili zaštićeni od izgona iz zemlje.

Nakon objave ukidanja tog programa pokrenutog 2012. koji se odnosi na oko 800.000 osoba, u ponedjeljak su organizirani proteste  u Meksiku, posebno u Tijuani.

Od 12 milijuna osoba bez osobnih dokumenata koje žive u Sjedinjenim Državama, procjenjuje se da su polovica Meksikanci i oko 625.000 su djeca stigla ilegalno u Sjedinjene Države s roditeljima.

(Kliker.info-Hina)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku