hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Madoff : Čovjek koji je opljačkao 65 milijardi dolara osuđen na 150 godina zatvora

Slučaj Madoff : Čovjek koji je opljačkao 65 milijardi dolara osuđen na 150 godina zatvora

30 Juna
00:09 2009

“Osramotio samo svoju obitelji, ja sam odgovoran za teške patnje i boli. S time ću morati živjeti do kraja svog života. Ispričavam se mojim žrtvama, žao mi je”, riječi su kojima se sudu i okupljenim žrtvama njegove financijske prijevare obratio Bernard Madoff (71). Obrana je tražila najviše 12 godina kazne, tvrdeći kako je to “dostatno” s obzirom na kajanje i dob osuđenika. No, ni Madoffova isprika ni argumenti obrane nisu uopće dirnuli suca. “Presuda je ovog suda da se Bernard Madoff kažnjava sa 150 godina zatvora”, izjavio je sudac Denny Chin, pojašnjavajući da je kazna tako drastična kako bi djelovala preventivno , ali i  kako bi zadovoljila žrtve. Tako je završen posljednji čin teške tragedija koja je izbila na vidjelo početkom decembra prošle godine. Tada je naime Bernard Madoff priznao svojim sinovima da ulagači traže da im isplati 7 milijardi dolara, dok na računu njegovog fonda ima svega 200 do 300 milijuna dolara. I dalje nije potpuno jasno zašto, ali jedan od sinova ga je potom prijavio policiji i Madoff je uskoro uhićen.

Bivši predsjednik burze Nasdaq, čovjek kojeg su u krugovima Wall Streeta zvali “financijskim magom” s lisicima na rukama je odveden iz svog newyorškog penthousea. No, pravi je šok nastupio tek kad je otkriveno da je taj ugledni financijaš odgovoran za možda najveću financijsku prijevaru u povijesti. Madoff je naime osnovao fond u koji je privlačio ulagače velikim profitom koji im je obećavao. Ali, umjesto da je uloženi novac klijenata ulagao u razne aspekte financijske industrije, on ga je uredne pohranjivao na bankovne račune, a zatim od nanovo pristiglih sredstava isplaćivao bogate dividende. To se ubrzo pročulo pa Madoff od 19995. godine, kad je pokrenuo svoj “biznis”, sve do kraja prošle godine nije imao većih problema s isplatom jer su stalno stizali novi i novi ulagači. No, tada je kriza stigla i njega, presušili su ulozi i uskoro je kralj bio gol – veliki financijski stručnjak kojeg su za savjet pitali mnogi zapravo je vodio piramidalnu shemu, nešto poput i kod nas poznatih “lanaca sreće” u kojima netko, naprosto, mora izgubiti jer je nemoguće trajno osigurati pritikog dovoljne količine sredstava.

 Krah Madoffove financijske sheme uzdrmao je velike svjetske banke, bogataše, glumce i druge poznate osobe, ali i razne dobrotvorne zaklade, pa čak i Međunarodni olimpijski odbor. No, najteže su pogođene hiljade malih ulagača, običnih ljudi koji su Madoffu povjerili svoje životne ušteđevine. Oni su naprosto izgubili sve i stoga ne čudi da su bili najglasniji u osudi Madoffa. Jedan od njih, koji je istaknuo da ga je Madoff “financijski uništio”, izjavio je kako želi da mu “zatvorska ćelija postane lijes”. Vlasti se i dalje trude otkriti koliko je stvarno novaca prošlo kroz Madoffovu tvrtku jer se javljaju sumnje da je i 65 milijardi dolara premala svota. Dio klijenata se namiruje preostalim novcem, dio će dobiti neke svote ako se još negdje otkriju sredstva, no proces za mnoge, posebno male ulagače teče presporo. No, u najgorem su položaju oni ulagači koji nisu osobno uplaćivali u fond, već su to radili grupno, preko neke treće pravne ili fizičke osobe. Oni, naime, prema zakonu, nemaju pravo ni na kakvu nadoknadu te su izgubili sav taj novac.  (Kliker.info-Jutarnji list)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku