hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj “Heliodrom”: Buhovac i Marijanović na Vrhovnom sudu

Slučaj “Heliodrom”: Buhovac i Marijanović na Vrhovnom sudu

12 Juna
21:09 2008

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH danas je održalo javnu sjednicu u krivičnom predmetu protiv Miroslava Marijanovića i Ante Buhovca, okrivljenih za ratni zločin protiv civila i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika (član 142. i 144. preuzetog KZ SFRJ) .

Presudom Kantonalnog suda u Mostaru Miroslav Marijanović i Ante Buhovac oglašeni su krivim i osuđeni na po tri i po godine zatvora zbog ratnog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika, što su u vrijeme oružanog sukoba u BiH u svojstvu stražara u logoru “Heliodrom” u Rodoču kod Mostara nečovječno postupali prema nezakonito zatvorenim civilima i pripadnicima Armije RBiH.  

Sjednici Apelacionog vijeća nije pristupio prvookrivljeni Marijanović i njegov branitelj, ali su podneskom obavijestili Sud o tome da u cijelosti ostaju pri navodima iz žalbe. 

Drugookrivljeni Buhovac i njegov branitelj, također su ostali pri žalbenim navodima uz obrazloženje.   

Marijanović i Buhovac, odnosno njihovi branitelji u žalbi su iznijeli prijedlog da se okrivljeni oslobode optužbi ili da se presuda ukine i odredi održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom Federacije BiH. 

Kantonalni tužitelj iz Mostara u žalbi je predložio da se optuženi  oglase krivim u dijelu presude u kojem su oslobođeni od optužbe, te da im se izrekne kazna zatvora u dužem trajanju. 

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH će odluku u vezi s razmatranim prijedlozima donijeti naknadno.


Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku