hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Feršiši: BiH ga deportirala, Tunis ga ne želi

Slučaj Feršiši: BiH ga deportirala, Tunis ga ne želi

29 Augusta
05:17 2006

Tunižanin Bedrudin el-Feršiši, kojem su vlasti BiH odbile zahtjev za azil, još nije deportovan u matičnu zemlju i nije izvjesno kada bi se to moglo dogoditi, potvrdio je u izjavi za naš list Dragan Mektić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.
– Vlasti Tunisa jednostavno ne žele prihvatiti svog državljanina, uprkos tome što smo im ponudili sve dokaze o tome da je državljanin Tunisa i da mu nije odobren boravak u BiH. Ne odgovaraju ni na naše dopise i pokušaje da uspostavimo kontakt – kaže Mektić.

 

Tuniskog državljanina službenici DGS-a su nakon hapšenja prošle sedmice u Zavidovićima prebacili u Istanbul, gdje su ga u nekoliko navrata bezuspješno pokušavali ukrcati u avione za Tunis.
Međutim, kako saznajemo, piloti aviona to su odbijali prema, kako su govorili našim službenicima, instrukcijama "tuniskih službi sigurnosti".
Nakon toga je El-Feršiši, kako kaže Mektić, vraćen u BiH i zadržan na lokaciji koja iz sigurnosnih razloga ne može biti otkrivena javnosti.
– On je pod nadzorom policije i ograničeno mu je kretanje, što je uobičajen postupak prema osobama za koje je utvrđeno da ilegalno borave u zemlji i tako će biti dok ne bude deportiran. Pošto on ima porodicu, omogućen mu je kontakt s njom – kaže zamjenik ministra sigurnosti.

 

Ovaj slučaj, prema Mektićevim riječima, najbolje pokazuje s kakvim se problemima suočavaju bh. sigurnosne vlasti zato što još ne postoji centar za prihvat ilegalnih imigranata.
– To nam je stalni problem. Mi uhvatimo ilegalne imigrante i kažemo im da budu na određenoj adresi, ali oni nas, naravno, ne poslušaju i nestanu. Stvari izmiču svakoj kontroli. Ta činjenica otežava nam razgovore o viznim olakšicama – dodaje Mektić.

 

Senada Čaušević-Feršiši, supruga uhapšenog Tunižanina, potvrdila nam je da je u dva navrata vidjela supruga.
– Boravi u sobici sa spužvom na podu. Kaže da su službenici korektni prema njemu i da je dobro, ali nisam sigurna je li to govori samo da bi mene umirio – kaže Čaušević-Feršiši, koja posredstvom advokata pokušava još nešto uraditi kako bi spriječila deportaciju

 

(Avaz)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku