hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj “Energopetrol”: Nedžad Branković i ostali oslobođeni krivice

Slučaj “Energopetrol”: Nedžad Branković i ostali oslobođeni krivice

07 Avgusta
17:03 2017

Općinski sud u Sarajevu u ponedjeljak je u prvostepenoj presudi oslobodio devet osoba optuženih u slučaju Energopetrol.Radi se o slučaju u kojem se članovi tadašnje Vladine komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju Energopetrola (EP) – Kasema Ćatović, Ahmed Žilić, Mirko Puljić, Sead Kreso, Safet Proho, Anka Šešlija i Alma Haseta terete da su pomogli u sklapanju štetnog ugovora za EP, a Namik Bušatlić, bivši direktor EP-a, za sklapanje štetnog ugovora, te Nedžad Branković, bivši federalni premijer, za nesavjestan rad u službi, a čime je, kako se u optužnici navodi, pričinjena višemilionska šteta EP-u i FBiH.

Podsjetimo, ovaj maratonki sudski proces počeo je podizanjem optužnice prije tri godine. Optužnicu je potvrdio sudija Igor Todorović 21. marta 2014.

Optužnicom, koju je u ovom predmetu podiglo sarajevsko Kantonalno tužilaštvo, članovima Komisije se stavlja na teret da su od oktobra 2005. do 08. septembra 2006. godine, znajući da je ugovor štetan, s namjerom pomogli premijeru Vlade FBiH Ahmetu Hadžipašiću koji je u međuvremenu preminuo, Namiku Bušatliću, direktoru i odgovornoj osobi Energopetrola d.d. Sarajevo i Konzorciju INA/MOL u sklapanju štetnog ugovora po interese Energopetrola i Federacije BiH.

Riječ je o ugovoru kojim je Vlada FBiH faktički prodala svoj udio od 67 posto u kapitalu Društva Energopetrol konzorciju INA i MOL koji je time dobio mogućnost upravljanja društvom kao većinski vlasnik. Kupac je bio obavezan povećati kapital društva u iznosu od 60,19 miliona KM, ali na kraju mu je omogućeno da uplatom tog novca plati dio cijene, dok je investiranje finansirao iz ostvarenih prihoda, odnosno iz tekućeg poslovanja Energopetrola.

(Kliker.info-N1)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku