hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj “Dva papka”: Policija pretresa redakciju portala Klix u Sarajevu !

Slučaj “Dva papka”: Policija pretresa redakciju portala Klix u Sarajevu !

29 Decembra
13:43 2014

policija122Pripadnici MUP-a RS-a, MUP-a Kantona Sarajevo i FUP-a upali su jutros u 8.45 u prostorije portala klix.ba kako bi izvršili pretres. Mirna Šoja, portparol MUP-a RS-a nije željela ni potvrditi ni demantovati ovu informaciju, te nas je uputila na sarajevsko Tužilaštvo.Kako nezvanično saznajemo, pretres se vrši zbog nedavno objavljenih tajnih snimaka o kupovini glasova u RS-u.

Podsjetimo, portal Klix nedavno je objavio snimak u kojem Željka Cvijanović, navodno, govori o kupovini poslanika u Narodnoj skupštini RS-a. Nakon toga, Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) podnijela je 18. novembra Specijalnom tužilaštvu RS-a izvještaj protiv N.N. izvršioca ili više njih zbog izvršenja krivičnog djela neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, kako je saopćeno, više privatnih razgovora predsjednice Vlade RS-a Željke Cvijanović.

U saopćenju iz MUPRS-a tada je navedeno da je 15. novembra, na određenom broju elektronskih medija objavljen “montirani, kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS-a snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i N.N. osoba – sagovornika”.

Istragu o ovom slučaju u RS je preuzelo Specijalno tužilaštvo.

Kako javlja naša novinarka sa lica mjesta, za sad se u redakciji portala nalazi autorica “spornog” teksta Edita Gorinjac, glavni i odgovorni urednik Jasmin Hadžiahmetović i direktori portala Dario i Mario Šimić.

Generalna sekretarka Udruženja BH novinari Borka Rudić pozvala je sve novinare da dođu ispored redakcije Klixa i protestuju zbog ovih dešavanja.

“Pretpostavljamo da se pretresi vrše zbog objavljivanja tajnih snimaka u kupovini glasova u RS-u. Nisu nam dali nikakve informacije i ne daju nam da uđemo u redakciju Klixa. Obavijestila sam sve medije i pozivam novinare da dođu pred porostrije Klixa jer novinari imaju pravo na zaštitu svojih izvora informacija. Ovo je teroristički napad na slobodu govora, iako postoji nalog za pretres”, rekla je Rudić, dodavši:

“Umjesto da policija istražuje autentičnost snimka i da se bavi time da li je bilo kupovine glasova, oni maltretiraju novinare i bave se efemernom stranom tog slučaja”, rekla je Rudić.

“Dana 24. 12 Općinski sud u Sarajevu je primio prijedlog sarajevskog Kantonalnog tužilaštva te je sudija za prethodni postupak izdao naredbu za pretres poslovnih prostorija Intersoft d.o.o. Sarajevo, a čiji je vlasnik i direktor D. Š. zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje iz čl. 174 stav 1. Krivičnog zakona RS-a. Kantonalno tužilaštvo je ovom sudu uputilo prijedlog za izdavanje naredbe za pretres na osnovu zahtjeva Specijalnog tužilaštva RS. Pretres se vrši s ciljem pronalaženja dokaza o izvršenom krivičnom djelu”, rekla je portalu Oslobođenja Amra Karačić, portparol Općinskog suda u Sarajevu.

MUP RS-a: Sumnje u krivično djelo

Po naredbi Kantonalnog suda Sarajevo, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo uz podršku pripadnika Službe za suzbijanje organizovanog kriminaliteta i korupcije Uprave kriminalističke policije MUP-a RS izvršili su danas pretres prostorija preduzeća D.O.O.”Intersoft” Sarajevo, koje koristi Klix.ba u Sarajevu. Iz MUPRS-a navode da se pretres vrši zbog postojanja osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo iz član 174, stav 2 Krivičnog zakona.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku