hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj donacije : Desecima miliona dolara upravljali stranački i vojni funkcioneri

Slučaj donacije : Desecima miliona dolara upravljali stranački i vojni funkcioneri

06 Septembra
03:46 2010

Uprkos tome što je, kako je zvanično potvrđeno, dokumentacija o utrošku donacija pristiglih u BiH u poslijeratnom periodu, nestala iz federalnog Parlamenta, "San" je uspio doći do egzaktnih pokazatelja o načinu na koji je trošen donirani novac.Sve te podatke uredno je prikupila i obradila istražna komisija Parlamenta FBiH još prije trinaest godina, ali je ona vrlo brzo rasformirana nakon svog desetomjesečnog rada. Čelnici Komisije završili su svoj rad konstatacijom "da nije utvrđeno na koji način su potrošene 2,5 milijarde maraka".Krenimo redom. Iz materijala koje se nalaze u posjedu "Sana" vidljivo je da su se u našu zemlju poslije rata slile milijarde maraka pomoći, koje su trošene na razne načine. Tako je rahmetli predsjedavajući Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović potpisao ček na iznos od tri miliona američkih dolara, koji su naplaćeni 7. juna 1996. godine, a novac je stavljen na raspolaganje Ministarstvu finansija. Izetbegović je potpisao i ček u iznosu od dva miliona dolara, koji su naplaćeni 6. oktobra 1995. godine i stavljeni na raspolaganje Ministarstvu finansija odnosno Vladi RBiH. Čak 23,3 miliona maraka je naplaćeno čekom 30. maja 1996. godine, a novcem je upravljalo Ministarstvo za izbjeglice i socijalnu politiku. Članovi federalne istražne komisije utvrdili su i da je Ministarstvu finansija stavljena na raspolaganje donacija u iznosu od 1,23 miliona maraka, dok je ček u iznosu od milion američkih dolara namijenjen Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. I to nije sve.

"San" je došao do posebno zanimljivih podataka o tome kako su trošena donatorska sredstva i ko su najodgovornije osobe za trošenje tog novca. Riječ je o odluci koju je 20. jula 1997. godine donio Izetbegović, kako je navedeno, "da bi se odgovorilo hitnim potrebama u socijalnom, humanitarnom i kulturnom polju".Tom odlukom povučena su sredstva u iznosu od 5,5 miliona maraka sa Centralnog računa MIP-a u Beču na konto Narodne banke kod Deutsche Bank AG Frankfurt. Tako je na račun Ministarstva za izbjeglice i socijalni rad prebačen novac za popravak 500 krovova kuća povratnika u zoni Maglaj-Zavidovići-Žepče u iznosu od milion maraka. Odgovorna lica za namjensku upotrebu tog novca su Rasim Kadić, ministar za izbjeglice i Hasan Čengić, tadašnji član Parlamenta FBiH. Za pomoć povratnicima odnosno popravku kuća u području Jajca izdvojeno je pola miliona maraka, a odgovorna lica su ponovo Kadić i Enver Šabić, načelnik Općine Jajce.

Data je pomoć i Općini Bosanska Krupa u iznosu od pola miliona maraka za svrhe izložene u pismu načelnika te Općine Suada Mesića od 18. marta 1997. godine. Također, odgovorna lica za utrošak tog novca su Kadić i načelnik Bosanske Krupe Suad Mesić. Za izgradnju pristupnog puta za Brčko izdvojeno je 300 hiljada maraka, prema priloženom zahtjevu brčanskog načelnika Muniba Jusufovića. Novac je doznačen na račun Općine Brčko, a za namjensku upotrebu odgovorni su Jusufović i Ćazim Suljević, predsjednik SDA Brčko. Za plaćanje kirija za stan za brčanske izbjeglice i to za hiljadu porodica, dato je po stotinu maraka mjesečno za tri mjeseca dok je trajala izgradnja kuća. Za stipendiranje 400 studenata sa područja Srebrenice, Vlasenice, Zvornika i Bratunca u školskoj 1997/98 godini dato je po stotinu maraka mjesečno prema priloženom spisku tamošnje studentske organizacije. Novac je isplaćivan putem ŠEH-IN banke Zenica, a odgovorna lica su Adem Čatak, predsjednik organizacije šehidskih porodica i Sead Hadžiosmanović, guverner PTK.

Neraspoređeni novac                    Pola miliona maraka izdvojeno je za dovršenje zgrade Narodnog pozorišta u Mostaru i druge kulturne manifestacije u okviru manifestacije "Ljeto u Mostaru". Novac koji je ostao neraspoređen u iznosu od 1,17 miliona maraka prebačen je na račun Ministarstva za izbjeglice i socijalni rad i ona su raspoređivana za hitne intervencije iz nadležnosti tog Ministarstva. Sa tim novcem raspolagao je tadašnji ministar Rasim Kadić zajedno sa komisijom za opći nadzor nad korištenjem tog novca. Pored odgovornih lica za namjensku upotrebu novca po pojedinim tačkama, opći nadzor nad izvršenjem ove odluke i korištenjem novca u cjelini, prema odluci Izetbegovića, vršila je komisija u čijem sastavu su Edhem Bičakčić, tadašnji predsjednik Vlade FBiH, Kasim Omičević, guverner Narodne banke, Husein Živalj, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i Sakib Mahmuljin, zamjenik federalnog ministra odbrane.

Ček od 30 miliona dolara                   "San" je u posjedu materijala koji potvrđuje da je potpisan ček od čak 30 miliona američkih dolara, naplaćen 12. januara 1996. godine. Korisnici tog novca su rudnik uglja Tuzla i rudnik uglja Srednja Bosna, koji su dobili 312.717 dolara, Vlada RBiH 16,27 miliona dolara, Energopetrol Sarajevo 4,9 miliona dolara, Generalštab Armije RBiH 7,2 miliona dolara, Vodoprivreda BiH 347.463 hiljade dolara i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta 833.912 dolara. (Kliker.info-San)

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku