hamburger-icon

Kliker.info

Slučaj Mercedes : Posljednji premijer Jugoslavije na sudu u Širokom Brijegu

Slučaj Mercedes : Posljednji premijer Jugoslavije na sudu u Širokom Brijegu

20 Aprila
11:20 2008
Ante Marković, bivši premijer SFRJ, uskoro bi se trebao pojaviti u Općinskom sudu Široki Brijeg kao svjedok u tzv. slučaju mercedes, navodi mostarski odvjetnik Nino Gvozdić, branitelj Miloša Janjića (55) iz Sarajeva, optuženog za prijevaru Autokuće Lijanović.
Propali projekt
Riječ je o članovima međunarodne skupine sada već propalog pompozno najavljivanog projekta gradnje pet hidoelektrana u Federaciji BiH, investicije vrijedne čak 1,3 milijarde maraka.
Prema riječima odvjetnika Gvozdića, Markovića će predložiti za svjedoka zbog utvrđivanja nekadašnjih međuposlovnih odnosa okrivljenika Janjića i braće Lijanović, koji su prije nekoliko godina također bili zainteresirani za sudjelovanje u ovom skupocjenom projektu.
Kratki spoj
No, očito je nastao “kratki spoj”. U optužnici se navodi da je još 11. novembra 2003. Miloš Janjić, inače nastanjen u Italiji, doveo u zabludu odgovorne u ovoj autokući te potpisao  kupoprodajni ugovor o kupnji “mercedesa” vrijednog 115.000 maraka. Vozilo nije navrijeme plaćeno, pa je prijavljena prijevarna krađa. Federalni MUP je raspisao međunarodnu potjernicu za Janjićem, koji je najposlije, u početku ove godine, i uhićen na graničnom prijelazu između Mađarske i Srbije. Nakon tromjesečnog ekstradicijskog pritvora u Srbiji, trenutačno je u mostarskom zatvoru. Budući da je u petak plaćeno 15.000 maraka jamčevine i oduzeti mu dokumenti, on bi se već od sutra mogao braniti sa slobode. Sutra se i nastavlja suđenje, a kao svjedoci su najavljena upravo braća Lijanović. Optuženi Janjić se brani kako je za njih činio poslovne usluge te da su mu darovali skopocjeni automobil.  Tvrdi i da je u ime njihova poduzeća Ele (Elektro Lijanović energija) plaćao unajmljeni prostor u Italiji, otkud su se i očekivali najveći kreditni aranžmani za veliki projekt gradnje hidroelektrana u BiH. Naime, osim te hercegovačke tvrtke, jezičar Janjić je u Italiji osigurao “načelnu” suglasnost i tadašnjeg premijera FBiH Ahmeta Hadžipašića da može posredovati u ime njegove entitetske vlade u poslovima s potencijalnim inozemnim partnerima.   (Kliker.info-VL)
Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku