hamburger-icon

Kliker.info

Složna braća kuću grade: Braća Latići i njihov UNA Travel Centar u Detroitu su ponos bosanske dijaspore

Složna braća kuću grade: Braća Latići i njihov UNA Travel Centar u Detroitu su ponos bosanske dijaspore

20 Marta
15:14 2021

 Rodbina, prijatelji, poznanici, komšije i poslovni partneri , potvrdit će bez izuzetka,  da je životna priča četiri rođena brata Latića iz Velike Kladuše, koji od 1997. godine žive i rade u Detroitu u američkoj državi Michigan, jedinstven i nesvadidašnji  primjer porodične sloge, pameti i odvažnosti, što sve skupa,  kao u bajci,  na kraju neminovno donosi i ostvarenje američkog sna koji su ovi ponosni Krajišnici više nego zaslužili.

A  početak priče  i  tajna o nastanku njihovoh životnog kreda vezan je naravno za  porodičnu kuću koju su napustili na samom početku rata  zbog, kako kažu, prokletih ratnih dešavanja. Nakon napuštanja Kladuše za Latiće je nastupilo vrijeme čestih mijenjanja raznih lokacija  gdje su uglavnom  tražili i očekivali malo više sigurnosti za  svoju porodicu. 

U takvoj atmosferi , nakon detaljne analize tadašnjeg stanja u Krajini i cijeloj BiH , odlučuju da napuste rodnu grudu  i presele u Sjedinjene Američke Države. Prateći svoje sinove, na dug i nepoznat put se odlučila i njihova majka koja im je , kažu uvijek bila najbolji oslonac i orijentir. Početkom 1997. godine stižu tako u Hamtramck city kod Detroita  gdje je već tada bilo oko 14 000 Bošnjaka iz svih dijelova BiH.

Asim,Kasim,Samir i Almir ,tada,četiri mlada momka odmah su se aktivirali i uključili u život u novoj sredini i nastavili školovanje sa zeljom da budu dobri zubari, menadzeri …Život međutim mijenja želje i planove pa su se Latići  obreli  u poslu vezanom za transport kamionima.

Kupovina kamiona i prikolica učinila im se privlačnom zbog činjenice da je to oduvijek bio aktivan biznis u Detroidu poznatom  po auto industriji gdje je trebalo udovoljiti  potrebama prevoza za GM, Chryslar ,Ford….

Zajedno odrasli, zajedno došli u Ameriku, zajedno krenuli u biznis i zajedno uspjeli.

-Kao vozači kamiona , čiji su lodovi bili po cijeloj Americi  riješili smo da počnemo raditi za sebe i  sa tim ciljem odlučujemo da pokrenemo vlastiti  transportation biznis, a 2004 . godine pokrećemo Una transport sa jednim kamionom u svom vlasnistvu. Svojim radom i upornošću već  2010 pravimo reorganizaciju biznisa pod nazivom Midwest Freight Sistem  Michigan. Nekoliko godina kasnije,  tačnije 2016. godibne piostalo je jasno da smo na pravomn putu ujer smo postali vlasnici  velikog broja kamiona i prikolica-, ističe između ostalog u razgovoru za Kliker jedan od braće Kasim Latić.

Naglašava i činjenicu da je domaća javnost u Detroitu sa simpatijama dočekala rast njihovog biznisa , a to potkrepljuje informacihjom da su brojni američki mediji do sada podržali njihov biznis objavljivanjem članaka o njihovom radu i poslovnim i društvenim aktivnostima na širem području Detroita. 

Nisu zaboravili ni svoj rodni kraj javnost o čermui govori i podatak da su u Kladuši otvorili dispečerski ured  , na početku sa pet zaposlenih dispečera, dok danas imaju savremene centre u Kladuši Bihaću  u kojima je  stalni posao našlo 40 zaposlenih Krajišnika.

Kruna njihovog pregalačkog i pametnog rada  bratske sloge i vizionarstva stigla je krajem prošle godine  otvaranjem savremenog UNA Travel Centra u Detroitu čija je večičina, sadržaji i funkcionalnost zainteresovala i američju vavnost izvan Detroita i države Michigan. Između ostalog  , pod zajedničkim krovom UNA Travel Centra svoje mjesto je našlo više praonica za kamione, 12 pumpi za gas, brojne  trgovine,mehaničarske radnje,restorani…

Jednostavno rečeno  UNA braće Latića u Detroitu je čudesno lijep i funkcionalan kompleks sadržaja koji je čine jedinstvenim za ovo područje Amerike.  Tu naravno neće biti kraj  jer  će prema najavama   složna braća nastaviti graditi svoju kuću u Americi i BiH , a novi projekti će, uvjereni smo,  Latiće ponovo dovesti na naslovnice američkih medija. 

Džemila Marić

 

Podijeli

6 0 komentara

 1. Admira
  Admira 22 Marta, 00:36

  Svaka vam čast braća Latic ❤️

  Odgovori
 2. Zemina
  Zemina 22 Marta, 02:30

  Bravo za bracu Latić.. i sretno u budućem radu

  Odgovori
 3. Remi
  Remi 22 Marta, 07:31

  Iskrene čestitke producing Latin i puno uspheha za budućnost. Nadamo se da corona19 vam neće usporiti vaš dobar zaslužni biznis.Sretno vam I čuvajte se.

  Odgovori
 4. Maky
  Maky 24 Marta, 01:39

  Cestitke zemljaci samo nastavite puni gas vi to moozete.ppzdrav i sretno.

  Odgovori
 5. Zemo
  Zemo 02 Septembra, 21:08

  Svaka Čast samo naprijed zemljaci svako dobro i uspjeha u poslu i zsravlja abd

  Odgovori
 6. Zemo
  Zemo 02 Septembra, 21:08

  Svaka Čast samo naprijed zemljaci svako dobro i uspjeha u poslu i zdravlja

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku