hamburger-icon

Kliker.info

Slovenija tužila BIH: Traži odštetu od 1,5 milijardi KM!

Slovenija tužila BIH: Traži odštetu od 1,5 milijardi KM!

20 Avgusta
07:01 2014

ugljevik1Elektrogospodarstvo Slovenije ne odustaje od tužbe protiv BiH zbog spora oko TE Ugljevik i traži odštetni zahtjev od milijardu i po maraka.Premda se još uvijek vodi spor pred Arbitražnim sudom u Beogradu, Elektrogospodarstvo Slovenije je podnijelo tužbu protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje sporova u Vašingtonu. Ukoliko se izgubi spor, Elektroprivreda RS bi mogla biti na koljenima.Nakon Bijeljine i Beograda sudski spor protiv BiH, a na zahtjev Elektrogospodarstva Slovenije, uskoro će se voditi i u Vašingtonu. Elektrogospodarstvo, iza koje stoji Vlada Slovenije ne odustaje od odštetnog zahtjeva koji premašuje milijardu i po maraka.

Spor je pokrenut prije dva mjeseca, a vodi ga državni pravobranilac Mlađen Mandić, koji kaže da je u toku proceduralni postupak.Ipak, nezvanično saznajemo da neće teći sve tako lako. Moraju se odabrati dobre konsultantske kuće koje će morati objasniti šta je to društvena svojina, samoupravni sporazum, društveni ugovor, sukcesija te zaštita stranih investicija.Posebno pitanje biće stručnost arbitra. Već sada je sigurno da on neće biti sa prostora BiH, što može biti mač sa dve oštrice, priznaje Mandić.

Predmet arbitraže je odštetni zahtjev u iznosu od oko 750 miliona evra na ime sredstva uloženih u prijeratnu izgradnju TE Ugljevik, naknade za upravljanje udruženim sredstvima i odštete zbog neisporučene električne energije.Samo za kamate Slovenci traže dodatnih 70 miliona maraka. Da li je ta dugovanja trebalo i zašto, eventualno, ranije nisu izmirena, kao u slučaju izgradnje pojedinih blokova TE Tuzla, nismo uspjeli saznati.

Direktor RiTE Ugljevik se nije javljao na telefon. Naravno i sudski spor će koštati. Ukoliko se on izgubi, gubitnik neće biti samo država.Ako vlasti u narednih mjesec dana ne shvati ozbiljno ovu tužbu, a već je dva mjeseca, kako smo saznali uzalud potrošeno, ovo bi mogao biti veliki udar na elektroenergetski sektor Srpske.Da podsjetimo, nedavno je Vlada već “isisala” 40 miliona maraka iz Elektroprivrede RS kroz trezorske zapise, a pitanje je da li će oni ikada, i biti naplaćeni. (Kliker.info-SB)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku