hamburger-icon

Kliker.info

Slobodna Dalmacija : Čović i Tihić postigli dogovor o gradonačelniku Mostara

Slobodna Dalmacija : Čović i Tihić postigli dogovor o gradonačelniku Mostara

29 Aprila
13:42 2009

Kako u svim proteklim zasjedanjima Gradskog vijeća nije postignut politički dogovor o izboru gradonačelnika Mostara, na sjednici kolegija Gradskog vijeća stranaka koje participiraju u njegovu radu odlučeno je da neće biti zakazivanja novih sjednica sve dok se ne utvrdi kako jedan od vijećnika, kandidata za gradonačelnika, nema potrebnu većinu za izbor Predsjednik Gradskog vijeća Mostara Danijel Vidović potvrdio je kako je takvo stajalište rezultat dogovora svih stranaka jer da nema smisla održavati sjednice na kojima se ne može ništa postići, odnosno izabrati gradonačelnik, a potom i raditi na usvajanju proračuna za ovu godinu.Prema Vidovićem riječima, upravo će proračun biti tema, a od Gradske se uprave očekuje da vijećnicima dostavi prijedlog proračuna na razmatranje, nakon čega će se vidjeti hoće li se on dati na glasovanje – ili će se krenuti u izradu novog nacrta proračuna.

Da bi Mostar uskoro mogao konačno dobiti gradonačelnika, moglo se pročitati između redova u izjavi predsjednika Gradskog odbora SDA dr. Zijada Hadžiomerovića koji je kazao kako su obavili razgovore s HDZ-om BiH s namjerom približavanja stajališta, tako da se mandat podijeli između te dvije stranke. – Kada je u pitanju podjela mandata po dvije godine, naši su se stavovi približili – izjavio je Hadžiomerović,

 dodavši kako bi HDZ BiH prihvatio da prve dvije godine gradonačelnik ponovno bude Ljubo Bešlić, a druge dvije kandidat SDA Suad Hasandedić. – Ipak moramo razmotriti još neka prava pitanja – kazao je on. Kako je ova opcija izgledna, neizravno je potvrdio u izjavi za naš list i Denis Lasić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

– Razgovarali smo proteklih dana o izboru gradonačelnika Mostara. Naša međusobna stajališta sada su približena – izjavio je Lasić, te dodao kako je opcija podjele mandata izgledna. Kada će Mostar dobiti gradonačelnika, u ovom trenutku još nitko ne zna. Iako se očekivalo i od stranaka i vijećnika pozivalo na aktivniju ulogu OHR-a u cijelom slučaju, novi visoki predstavnik Valentin Iznko nije se izravno, barem što se zna, uključio u raspetljavanje „mostarskog čvora“. U medijima se spekuliralo i o mogućnosti da se stranke koje sudjeluju u Gradskom vijeću financijski kazne zbog neizbora gradonačelnika, međutim, konkretnih naznaka o takvom potezu od strane OHR-a, koji je i nametnuo Statut, još nema na vidiku. U međuvremenu nastavljeno je prikupljanje potpisa za ukidanje mostarskog Statuta, koji mnogi drže najvećom krivcem za trenutačno stanje u Mostaru. (Kliker.info-Slobodna Dalmacija)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku