hamburger-icon

Kliker.info

Slobodna Bosna o slučaju “Keljmendi” : Radončić od dilera do lidera!

Slobodna Bosna o slučaju “Keljmendi” : Radončić od dilera do lidera!

25 Septembra
15:39 2014

fahro111Šef Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH Božo Mihajlović potpisao je sredinom augusta naredbu za otvaranje istrage protiv Fahrudina Radončića, Ekrema Lekića, Nasera Orića i Senada Šahinpašića Šaje, zbog sumnje da su kao članovi zločinačke organizacije Nasera Kelmendija sudjelovali u pripremi ubojstva Ramiza Delalića Ćele, saopštava portal Slobodna Bosna .Kako se navodi, istraga protiv Kelmendijevih bosanskih prijatelja i poslovnih ortaka zvanično je započela mjesec i pol dana nakon što je američki tužitelj Andrew Hughes na Osnovnom sudu u Prištini pročitao optužnicu protiv kosovskog narko-dilera, ali je sve do početka ovog tjedna bila strogo čuvana tajna.

No, prema informacijama do kojih je ekskluzivno došla Slobodna Bosna, tužitelj Božo Mihajlović je od 4. jula, kada je Specijalno tužiteljstvo Kosova objavilo optužnicu protiv Nasera Kelmendija, morao pregledati na stotine dokaza koje su u Sarajevo poslali istražitelji EULEX-a, prije nego što je poslao naloge Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i Federalnoj upravi policije (FUP), i otvorio novu istragu, ovoga puta, protiv inkriminiranih suradnika mafijaškog bossa s crne liste State Departmenta.

U povjerljivom dokumentu Tužiteljstva BiH upućenom SIPA-i i FUP-u, pored policijskog dosjea Nasera Kelmendija, zatražene su i informacije o nekoliko neriješenih ubojstava na području Sarajeva koja se povezuju s obračunima unutar narko-podzemlja, ali i podaci iz ranijih istraga o švercu oružja na Kosovo. Znakovito je, također, da je posebna naredba dostavljena Financijsko-obavještajnom odjelu SIPA-e i odnosi se na provjeru novčanih transakcija između Nasera Kelmendija i njegovih poslovnih partnera u BiH, i to zbog ozbiljnih sumnji da je posrijedi bilo pranje novca u milijunskim iznosima.Podsjetimo da je CIN prije pet godina objavio više ugovora između Radončićeve kompanije Avaz i Nasera Kelmendija, osobno, o razmjeni nekretnina. Prema poslovnoj dokumentaciji, vlasnik Avaza je 2004. ustupio novopridošlom „uglednom biznismenu“ s Kosova svoju veleljepnu kuću u Velikoj aleji na Ilidži, a zauzvrat je od Kelmendija dobio poslovni prostor u zgradi Jabuka u Zenici i 200.000 KM. Godinu dana kasnije, Naser Kelmendi je Fahrudinu Radončiću prodao dva blindirana terenca Jeep Grand Cherokee. (Kliker.info )

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku