hamburger-icon

Kliker.info

Slavoj Žižek : Sirijska borba je lažna, nedostaje tu emancipacije!

Slavoj Žižek : Sirijska borba je lažna, nedostaje tu emancipacije!

08 Septembra
02:47 2013
Što se događa u Siriji ovih dana? Ništa bitno, tvrdi ”slovenski div”, filozof i društveni teoretičar Slavoj Žižek.Analitičkim rečenicama napisanim u britanskom Guardianu pridružio se antiratnom aktivistu i publicistu Noamu Chomskom koji se o krizi u Siriji također oglasio prije nekoliko dana. No, dok je Chomsky komentirao odluku Baracka Obame o traženju odobrenja Kongresa, odnosno odobrenje američkog napada na Siriju bez potpore Ujedinjenih naroda, Žižek se osvrnuo na unutarpolitičku situaciju u Siriji te ukratko pokušao rastumačiti što se trenutno događa u zemlji i zbog čega je moralno zgražanje kao opravdanje intervencije zbog korištenja kemijskog oružja u napadu na civile u stvari ”lažno”.

Nedostaje treća strana

Isti pridjev iskoristio je za opis borbe u Siriji. Ona je lažna, pseudo borba kojoj nedostaje radikalno-emancipatorska oporba jasno uočljiva u Egiptu kod svrgavanja Mubarakova režima.- Ok, tu imamo lošeg diktatora koji je navodno kemijskim oružjem napao vlastiti narod, ali tko su protivnici njegova režima? Čini se da je sve što je ostalo od demokratsko-sekularnog otpora sada utopljeno u kaosu fundamentalističkih islamističkih grupa podržanih od Turske i Saudijske Arabije s jakom prisutnošću al-Qa'ide u pozadini – piše Žižek.

Al-Assadova vladavina barem se pretvarala da je sekularna, što sunitska opozicija nije. Niti ima jasne političke ciljeve, niti znakove široke emancipatorsko -demokratske koalicije, smatra Žižek. Riječ je tu samo o, tvrdi, kompleksnoj mreži religijskih i etničkih saveza pod utjecajem velesila ( Rusije i Kine s jedne, SAD-a i zapadne Europe s druge). Nedostaje tu treće, radikalno-emancipatorske snage pa je cijela borba lažna.

Put ka radikalizmu

– Ne moramo biti meteorolozi da vidimo u kojem smjeru vjetar u Siriji puše – prema Afganistanu – tvrdi Žižek te napominje da je u takvoj situaciji vojna intervencija suludi samodestruktivni oportunizam koji može imati nesagledive posljedice jer, ”ako radikalni islamisti preuzmu Siriju nakon al-Assadova pada, SAD će ponoviti pogrešku s Afganistanom i naoružati nove talibanske i al-Qa'idine kadrove”.

Stoga je i, na početku rečeno, moralno zgražanje kao opravdanje intervencije zbog korištenja kemijskog oružja u napadu na civile lažno i utemeljeno na ”čudnoj etici” koja opravdava zauzimanje strane jedne fundamentalističke skupine nad drugom.Dakle, što se događa u Siriji ovih dana ? Ništa doista posebno, osim činjenice da je Kina jedan korak bliže da postane svjetska velesila , a njezini konkurenti slabe jedan drugog. (Kliker.info-VLM)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku