hamburger-icon

Kliker.info

Slavo Kukić o protestima u BiH : Molim Boga da ta čitava priča dobije bosanskohercegovački karakter

Slavo Kukić o protestima u BiH : Molim Boga da ta čitava priča dobije bosanskohercegovački karakter

11 Februara
19:06 2014

KukicUniverzitetski profesor Slavo Kukić kazao je danas Feni da već nekoliko godina uporno piše kako je „socijalna eksplozija“ nešto što se neće moći izbjeći kao posljedica načina vladanja u prethodnih četvrt stoljeća.- Ja, međutim, nisam najsretniji s ovim što se događa, zbog mog uvjerenja da je to silno nezadovoljstvo koje je kumulirano u bosanskohercegovačkom narodu iskorišteno, da je instrumentalizirano od pojedinih političkih filozofija koje taj bunt ponižena naroda, izgladnjela naroda, pokušavaju koristiti za povećanje svoga utjecaja. Ovo govorim zbog činjenice što je, vraćam vas u petak, zapravo u svim bh. gradovima u kojima je došlo do eksplozije, scenarij bio isti – kazao je Kukić.

Dodao je kako zna da su muke iste, ali „postoji sto vrsta ‘eksplozije'“.
Po njegovim riječima, prosto je nevjerovatno da scenarij bude svugdje isti.- Taj scenarij govori kako je ljudska muka instrumentalizirana za pokvarene političke svrhe. Ono što ja mislim u vezi sa stanjem sadašnjim je sljedeće – ja prvo navijam kao čovjek za to da građani ne posustaju u onome što su pokrenuli. Ali, molim Boga da ta čitava priča dobije bosanskohercegovački karakter, da zahvati u puno intenzivnijoj formi Republiku Srpsku, da zahvati, jer nije niti u kojoj formi zahvatila zapadnu Hercegovinu i da utoliko dovede do promjene matrice – kazao je Kukić.

Po njegovim riječima, mi 25 godina imamo matricu kojoj su u podtekstu krvna zrnca, poziv na kolektivni interes, na vitalni interes, na kolektivnu ugroženost, a „sve to je uvijek korišteno kao paravan za osobno bogaćenje i bogaćenje interesnih grupa“.
– Ja, dakle, molim Boga da to ide u tom pravcu. Na žalost, moram priznati da nisam previše optimista da će se to tako i razvijati, a sve dotle dok priča ne dobije bosanskohercegovački karakter neće biti nikakvih učinaka – kazao je Kukić. (Kliker.info-Fena)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku