hamburger-icon

Kliker.info

Slavni avanturista otplovio : Umro Željko Malnar predsjednik Republike Peąćenica (Video)

Slavni avanturista otplovio : Umro Željko Malnar predsjednik Republike Peąćenica (Video)

10 Jula
03:56 2013

U 69. godini ľivota, preminuo Željko Malnar, hrvatski putopisac, dokumentarist i autor poznatog televizijskog anti-showa ‘Noćna mora Željka Malnara’.Malnar je autor brojnih putopisa, dokumentarnih filmova te pokretač dugogodišnjeg showa ‘Noćna mora’.Željko Malnar je rođen 12. aprila 1944. u Zagrebu. Već nakon gimnazije kreće u svoje pustolovine te kao 20-godišnjak organizira svoju prvu ekspediciju u jedinu prašumu Evrope – Perućicu. Druľi se s knjiľevnicima ali i poznatim hrvatskim indolozima što ga odvodi u New Delhi, gdje na Indian Institute of Mass Communication studira zajedno sa studentima iz 18 zemalja Trećeg svijeta novinarstvo za nerazvijene zemlje. No, poslije diplome ostaje u Indiji još punih deset godina.

Za to vrijeme Željko Malnar istraľivački je vrlo aktivan. Ostvaruje značajne rezultate vodeći ekspedicije po cijeloj Aziji. Objavljuje mnoštvo članaka o azijskim narodima i njihovim običajima, ali stalno ostaje suradnik Zagrebačke televizije, te u programu Saše Zalepugina prikazuje mnoštvo reportaľa i dokumentarnih filmova iz Indije, Pakistana, Afganistana, Irana, Turske i drugih azijskih zemalja.U razdoblju od 1972. do 1976. godine pored ostalog, studira i indijsku filozofiju u ašramu indijskog filozofa Swami Shama, što mu omogućava da dobije još bolji uvid u indijsko društvo. U Indiji radi i za strane producente (Don Charnon, Canadian film ltd, Indian film division) te za vladu drľave Rajastan.Godine 1977. vodi ekspediciju za zagrebačku televiziju pod nazivom ‘Put na istok’, koja doľivljava veliki uspjeh. Od 1982. postaje zapovjednik profesionalnih ekspedicija, te radi za američku instituciju Institute of Ecotechnic sa sjedištem u Londonu.

Za američku kompaniju Tropic Ventures vodi jednu od najvećih ekspedicija svijeta pod nazivom ‘Around the tropic world’ (1982. – 1986.) i autor je dokumentarne serije sa te ekspedicije pod radnim naslovom ‘Journey to other worlds’. Sudjeluje i na speleološkim ekspedicijama koje postiľu svjetske rezultate prihvaćene u znanstvenom svijetu (otkriće najduľe čovječje ribice).Do sada je Malnar autor preko 70 dokumentarnih filmova i reportaľa iz Turske, Jordana, Iraka, Irana, Afganistana, Pakistana, Indije, Šri Lanke, Maldiva, Tajlanda, Paname, Portorika, Ekvadora, Samoe, s juľnoga Pacifika, Novih Hebrida (Vanuatua), Salomonovih Otoka… Nositelj je mnogih priznanja u svijetu (Chicago filmski festival, Barcelona film festival…), a 1986. godine dobiva ključeve grada Forth Wortha Dallas u američkoj drľavi Teksas od gradolnačelnika Boba Bolana kao nagradu za zbliľavanje kultura i naroda.1986. godine zajedno s Bornom Bebekom izdaje knjigu ‘U potrazi za staklenim gradom’, koja doľivljava četiri izdanja. Jedini je stranac nosilac titule Seiuli (Poglavice koji govori) polinezijske drľave Samoa.U Hrvatskoj je Malnar najveću slavo poľnjeo svojim anti-televizijiskim showom ‘Noćna mora Željka Malnara’ gdje su uz njega glavni protagonisti bili pojedinci s ruba društva.Bio je i predsjednik samoproglašene Republike  Pešćenica. (Kliker.info-JL)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku