hamburger-icon

Kliker.info

Slavko Jovičić-Slavuj : Kazaću Dodiku da nisam kokoška za čerupanje

Slavko Jovičić-Slavuj : Kazaću Dodiku da nisam kokoška za čerupanje

03 Maja
01:44 2010

Pred opšte izbore 2006. godine, Milorad Dodik pozvao je Slavka Jovičića Slavuja i ponudio mu da se nađe na izbornoj listi SNSD-a i Jovičić je to s radošću prihvatio. Iako je bio zadnji na izbornoj listi dobio je najviše glasova i postao zastupnik u Predstavničkom domu PSBiH. Međutim neki mediji su objavili ovih dana da Jovičić namjerava istupiti iz SNSD-a, dok on nikada nije ni bio učlanjen u ovu partiju. Tim povodom obratio se našem portalu Vijesti.ba i kazao nam je da je samo istina da će razgovarati s Dodikom, jer nije on "ničija kokoška za čerupanje"!

O kakvom se čerupanju radi? 

– To je pogrešna novinarska interpretacija. Hoću da razgovaram s Dodikom i da ga pitam hoće li me primiti u SNSD-e i neka mi jasno kaže trebam li im. Ne mogu više dozvoliti da me svaka bagra ucjenjuje i maltretira. Ako Dodik računa na mene za ove oktobarske izbore hoću da znam hoće li me staviti na listu, a normalno je da onda postanem član SNSD-a. Hoću da znam trebam li ja njima u politici ili bilo za šta. Hoću da znam i da se prekinu priče ovih ostalih trebam li im ili ne. Znam da me na Palama gdje živim ne bi nikada predložili. Ja im kažem onda ko ne može sa mnom neka vidi jeli normalan. 

Ko radi na tome da se Jovičić  ne kandiduje na ovim izborima? 

– Skupila se nekakva ekipa u Opštinskom odboru SNSD-a i kao nešto imaju protiv mene. Ja sam svo ovo vrijeme zastupao interese SNSD-a i to je logično jer sam bio na njihovoj listi. Nisam nastupao kao nezavisni poslanik i džentlmenski se dogovorio 2006. godine s Dodikom o mojoj kandidaturi.  Imao sam nekih pritisaka u Klubu SNSD-a u Predstavničkom domu, jer sam nekada glasao i po svojoj savjesti, a onda su mi zbog toga pravili probleme. I pored toga nisam želio da istupim iz Kluba i da ih napustim, kao što je Novaković  napustio Klub SDS-a. Zbog toga najozbiljnije o tome želim da razgovaram s Dodikom. 

Vi ste jedan od najaktivnijih poslanika u Predstavničkom domu, pa vam možda zbog toga prave smicalice. Kako to ocjenjujete?

– Bio sam najaktivniji u pokretanju inicijativa, usvajanja zakona, a pogotvo sam ponosan na svoju Komisiju za spoljnu trgovinu u kojoj smo usvojili 14 zakona iz oblasti privrede, što nije urađeno za šest predhodnih godina. Rezultat toga je da ni jedan zakon u parlamentu ne čeka na proceduru i u vezi toga porazgovaraću s Dodikom. Opet mi je žao što nisam mogao bar ove zadnje dvije godine mandata potrošiti samo na ekonomiju. Da smo vodili o tome računa riješili bi bar pola drugih političkih pitanja. 

Ako Dodik kaže da mu se ne sviđa kako ste radili, šta ćete onda odlučiti?

– Teško mi je odgovoriti na hipotetičko pitanje. Ali ako kaže ne računam na tebe, naravno da ću tražiti mogućnost da nastavim politički angažman. Rekao sam nisam ja ptica za čerupanje i da me može svako čerupati. Drugo nisam ja fudbaler pa da u prelaznom roku postavljam neku cijenu i uslove. To nisam nikada radio i nije mi Dodik ni bilo ko drugi dao ni jednu marku.Pošteno sam ušao u politiku i neću dozvoliti da bilo ko manipuliše sa mnom, a sada to neću pogotovo dozvoliti. 

Niste zapjevali bh. himnu iako je usvojen tekst i zašto ste se svojski borili. Hoćete li možda ispuniti obećanje do oktobra? 

– Teško! Nije mi se dalo. Tekst himne prošao je Predstavnički dom, ali je odbijen u Domu naroda PSBiH.  R.Dautefendić (Vijesti)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku