hamburger-icon

Kliker.info

Slanje poruke da je suživot nemoguć : Otkriven krst u čast ruskim dobrovoljcima u Višegradu

Slanje poruke da je suživot nemoguć : Otkriven krst u čast ruskim dobrovoljcima u Višegradu

12 Aprila
15:07 2017

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa oštro osuđuju današnje podizanje spomen- obilježja krsta u čast ruskim vojnicima i smatraju da je ovo još jedan u nizu pokušaja da se provociraju i namjerno vrijeđaju žrtve, te negira uloga ruskih vojnika u ratnim zločinima počinjenim u Višegradu koji su bili dobrovoljci u redovima Vojske RS.

“Svi oni koji su zajedno sa VRS bili na istoj strani nose etiketu počinioca genocida u Bosni i Hercegovini. Ova ceremonija nagradila je zločin i dobrovoljce koji su ubijali nevine žrtve u Višegradu i poslala je jasnu poruku da je suživot nemoguć. Isto tako je pokazala mračnu dvoličnost RS-a, dok nevine žrtve u Prijedoru nemogu da dobiju spomen obilježje za 102 ubijene djece, a da ne spominjemo sve druge žrtve, ruskim dobrovoljcima se podiže spomen-obilježje. RS i Rusija i dalje dokazuju da im mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini nije cilj, te da će i dalje provoditi destruktivne poteze kako bi što više vrijeđali nevine žrtve.

Predstavnici Bosne i Hercegovine iz reda Bošnjačkog i Hrvatskog naroda trebaju da što prije pokrenu incijativu da se spomen-obilježje krsta u Višegradu ukloni, u suprotnom će dozvoliti da jedan entitet i strana država, i.e. RS i Rusija, diktiraju gdje i kako će se obilježavati mjesta stradanja, odnosno kako će zločin i zločince pretvoriti u heroje”, kaže se u saopćenju koje Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genicida i Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Na brdu Grad u Višegradu danas je otkriven krst posvećen ruskim dobrovoljcima.

“Na dan ruskih dobrovoljaca 12. aprila planirano je otkrivanje krsta”, rekao je predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Višegrad Milisav Vasić, prenosi N1.

Krst je visok pet i po metara, težine 400 kilograma, doniralo Udruženje veterana “12 april” iz Kosovske Mitrovice, a blagoslov su dali sveštenici crkvene opštine Višegrad.

(Kliker.info-Oslobođenje)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku