hamburger-icon

Kliker.info

Školski rad iz vjeronauka : Kada je dozvoljeno udariti ženu ?

Školski rad iz vjeronauka : Kada je dozvoljeno udariti ženu ?

28 Februara
18:00 2016

kada1Školski rad jednog osnovca iz vjeronauka izazvao je u protekla dva dana pravu lavinu komentara korisnika društvenih mreža u Bosni i Hercegovini.U radu naslovljenom „Rješavanje nesuglasica u braku“, anonimni učenik, između ostalog, piše:

„Udarac žene je dopušten koji ne ugrožava zdravlje ozbiljno, i ne u lice u dva slučaja: 

– žena je uvela nepoznatog muškarca u kuću;

– žena bez razloga ne udovoljava potrebama muža.“

Pomenuti rad navodno je iz predmeta islamske vjeronauke, ali s obzirom na činjenicu da se nigdje ne navodi njegov izvor, odnosno iz koje škole potiče, autentičnost je upitna. Ipak, „pravila“ ponašanja muškarca prema njegovoj supruzi koja su zapisana u ovom radu pokrenula su brojne i oštre polemike među stotinama korisnika Facebooka, što je još jednom pokazalo koliko je „osjetljivo“ pitanje vjeronauke u bosanskohercegovačkim školama.

Vjeronauka je u škole u Bosni i Hercegovini uvedena još nakon prvih višestranačkih izbora, a posljednjih godina posebno je aktuelizirano pitanje alternative ovom predmetu za djecu koja ne pohađaju vjeronauk.

Prije četiri godine tadašnji ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić pokrenuo je inicijativu da se vjeronauk izbaci iz prosjeka ocjena na kraju školske godine, a u cilju, kako je kazao, sprečavanja diskriminacije djece. Slučaj je podigao silnu prašinu, praćenu izjavama čelnika vjerskih zajednica u BiH, posebno bivšeg reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Mustafe ef. Cerića da takva inicijativa predstavlja „korak ka ukidanju vjeronauka”.

Zbog Suljagićeve inicijative (koji je na koncu, pod pritiskom dijela javnosti i predstavnika vjerskih zajednica podnio ostavku), reis Cerić je najavljivao i „sarajevsko ljeto“ riječima: „Oni žele da mi ponovo dajemo svoju djecu bezbožnicima, pa da ne budu spremni da se brane kada dođe etničko čišćenje“.

Procjenjuje se da u Bosni i Hercegovini, u oba entiteta, više od 90 posto djece pohađa vjeronauk.

Djeca koja ne idu na vjeronauk kao alternativu pohađaju predmet Kultura religija, odnosno Etika. (Kliker.info-Slobodna Bosna)

Podijeli

Jedan komentar

 1. husein
  husein 28 Februara, 22:11

  Moglo bi se redom nabrajati:
  1. Gdje piše da je na Vjeronauci?
  2. Gdje piše da je na Islamskoj vjeronauci?
  3. Gdje to u Bosni djeca idu u školu 28. januara?
  4. U Isl. vjeronauci nema niti slične nastavne jedinice u NPiP.
  itd. itd.
  Čista propaganda!

  Odgovori

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku