hamburger-icon

Kliker.info

SKANDALOZNO: Gradonačelnik Ljubo Bešlić optužio reisu-l-ulemu Mustafu ef. Cerića za izazivanje tenzija u Mostaru!?

SKANDALOZNO: Gradonačelnik Ljubo Bešlić optužio reisu-l-ulemu Mustafu ef. Cerića za izazivanje tenzija u Mostaru!?

30 Augusta
04:26 2006

U intervjuu za Agenciju «ONASA» gradonačelnik  Mostara Ljubo Bešlić   je u utorak, bez imalo povoda "napao" reisu-l-ulemu dr. Mustafu efendiju Cerića! Pod krinkom poziva građanima da ne nasjedaju  na provokacije, "jer predizborno vrijeme je kada se teške riječi i obećanja lako daju, a brzo zaboravljaju", gradonačelnik Bešlić je reisa Cerića optužio za davanje zlonamjernih ocjena o stanju u gradu na Neretvi i podizanje tenzija.

– Nažalost, predizborno je vrijeme u Mostaru očito odavno počelo, jer svjedoci smo tenzija koje su nedavno bile i, na svu sreću, sve je prošlo bez štetnih posljedica. Pojedinci vrlo neodgovorno i vješto koriste svaku priliku da za svoje interese daju izjave ili čine radnje koje u Mostaru vrlo lako izazovu tenzije. Takvih je bilo niz primjera u posljednje vrijeme, a ja ću podsjetiti na vrlo nezgodnu i neutemeljenu, pa čak i zlonamjernu izjavu reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u BiH Mustafe ef. Cerića o navodnoj ugroženosti, diskriminaciji Bošnjaka u obrazovanju, u gradskoj administraciji, što apsolutno ne odgovara istini – rekao je Bešlić.        

On je dodao da za razliku od Sarajeva, gdje ne postoji niti jedna javna škola koja izvodi nastavu na hrvatskom jeziku, u Mostaru se radi na bosanskom i na hrvatskom jeziku.

– Imamo i Univerzitet i Sveuèilište, a sve rukovodeće funkcije u Gradskoj upravi raspoređene su prema nacionalnom ključu. Tako je gradonačelnik iz jednog naroda, predsjednik Gradskog vijeća (GV) iz drugog, a glavni savjetnik iz trećeg konstitutivnog naroda. Načelnici odjela i šefovi službi također su raspoređeni, uz stručnost, i po nacionalnom ključu. Nažalost, Mostar je jedini istinski multietnièki grad u BiH – rekao je Bešlić.

Naprosto je nejverovatno da je Bešlić sa svojom reakcijom na izjave reisa Cerića zakasnio nešto više od tri i pol mjeseca!? To dovoljno govori o njegovoj političkoj ozbiljnosti, ali i o iskrenosti u smirivanju starsti u preizborno vrijeme.

Međutim, dok je reisu Ceriæu imputirao navodno podizanje tenzija, Ljubo Bešlić je u svojoj izjavi bez imalo srama, očito svjesno, zaboravio i osnovne činjenice mostarskog «suživota». Naime, Bešlićevu spremnost da gradi «multietnički» Mostar dokazuje bolna istina da su potpuno propale reforme koje su trebale objediniti ovaj grad. Izgradnja njegovog «jedini istinski multietničkog grada»  ogleda se i u  nespremnosti da  za svoga mandata uradi bilo šta kako bi se «Velež» mogao vratiti pod Bijeli Brijeg i tako, kao dio multietničkog grada, koristio javni, gradski objekt. Pronaći ćete ju i u tome da mostarske ulice i danas  nazive ustaških zlotvora Mile Budaka, Jure Francetiæa, Rafaela Bobana, a nekadašnji gradski  dom kulture, centar javnog života Mostara, sada se precizno zove (isključivo) Hrvatski dom Herceg-Stjepan Kosača. Bešlić, takoðer, svjesno zanemaruje i činjenicu da su objekti  Sveuèilište kojeg s ponosom spominje, također, gradski i zajednički i da su oružjem Kažnjenižke i inih bojnih oteti od Univerziteta «Džemal Bijedić»… Ovi, ali brojni drugi primjeri koje nismo pobrojali jasno dokazuju kako je to Mostar jedini multietnički grad. Možda i jeste, ali isključivo po mjeri gradonačelnika Ljube Bešlića.

(Kliker.info) 

 

 

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku