hamburger-icon

Kliker.info

SKANDALOZNO: Četničke kokarde slobodno se prodaju u Starom gradu

SKANDALOZNO: Četničke kokarde slobodno se prodaju u Starom gradu

03 Septembra
21:44 2006

Nakon crtanja fašističkih simbola na mostarskom partizanskom groblju, te imenovanja ulica po ustaškim zločincima, Mostarci su svjedoci da u nepoštivanje žrtava fašizma iz posljednjeg i Drugog svjetskog rata u gradu na Neretvi ide i korak dalje.
Naime, u Starom gradu u Mostaru na više prodajnih mjesta, zajedno sa  simbolima ovog grada, prodaju se  četničke kokarde, simboli pod kojima su srpsko-crnogorski agresori vršili zločine nad mostarskim stanovništvom, ustaški bedževi, nacistički  znakovi…


Skandalozno je da se zajedno sa ovo odvratno znakovlje prodaje zajedno sa simbolima Armije Republike BiH i obilježjima oslobodilačke vojske iz Drugog svjetskog rata.
Sve to ostavlja ružnu sliku grada i vrijeđa one koji su dali svoje živote u borbi protiv nacizma i one  koji su u posljednjem stali u odbranu BiH od agresora. Mnogi od njih dali su živote  boreći se protiv baštinika ovakvih ideja.

Ulice koje u Mostaru nose nazive Mile Budaka, Jure Francetića, Rafaela Bobana itd, prodaja četničkih, ustaških i nacističkih simbola je, prema mišljenju mnogih Mostaraca koji su preživjeli ratne strahote, neprimjereno i za svaku osudu.Zijo Mušić predsjednik JOB-a Mostar je šokiran činjenicom da se u jezgri Starog grada prodaju takvi simboli. Prema njegovim riječima prodaja četničkih kokarda, ustaških znakovlja i ostalih fašističkih simbola je neshvatljiva s obzirom na činjenicu da su mnogi Mostarci ubijeni od strane ljudi koji su nosili te simbole.  Predsjednik jedinstvene organizacije boraca Stolac Nedžad Pehilj kazao je kako prodaja četničkih kokarda predstavlja tragediju i udar na svakog borca koji se suprotstavio agresiji.

– Samo radi Srebrenice trebalo prestati sa prodajom takvih simbola. Žrtve pokolja u Srebrenici se vrijeđaju na takav način. A prodaja simbola pod kojima su četnici ubijali naš narod je u najmanju ruku rečeno odvratna – rekao je Pehilj. 

Samir Đuderija (Kliker.info)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku