hamburger-icon

Kliker.info

Skandalozna presuda: Sud novčano kažnjava majke Srebrenice

Skandalozna presuda: Sud novčano kažnjava majke Srebrenice

23 Novembra
19:13 2014

Kravica1Zbog incidenta koji se prošle godine desio u Kravici kod Srebrenice 13. jula, kada je oko 150 Bošnjaka, uglavnom žena, došlo obilježiti godišnjicu stradanja više od 1.200 Bošnjaka, ubijenih nakon pada Srebrenice 1995. godine, Osnovni sud u Srebrenici izrekao je skandaloznu presudu.Novčanom  kaznom od 200 KM kažnjena je Zumra Šehomerović. Bila je u povorci koja je došla položiti cvijeće i odati počast nevino ubijenim žrtvama. Nakon što ih je policija pokušala spriječiti u tome, povorka je probila kordon policije i ušla u krug poljoprivredne zadruge gdje su prije 18. godina ubijeni nedužni civili. Sud u Srebrenici Šehomanović na teret stavlja da je tog dana ozlijedila pripadnika specijalne policije MUP-a RS.

Na svoju kaznu čeka i Sabra Kulenović, kao i druge žene iz povorke, koje također očekuju da će biti kažnjene novčanom kaznom.
Prošle godine 13. jula prvi put nakon srpske agresije na Bosnu i Hercegovinu, članovi porodica žrtava genocida ušli su u hangar u Kravici, mjesto gdje se dogodio jedan od najvećih zločina u istočnoj Bosni nakon pada Srebrenice.Policija je povorku, kao i prethodnih godina, pokušala spriječiti, no više od 150 članova porodica ubijenih Bošnjaka uspjeli su se probiti do bivšeg stratiša i položiti cvijeće. U naguravanju učesnika povorke i specijalne policije nekoliko žena zadobilo je tjelesne povrede, nakon čega im je ukazana ljekarska pomoć u Domu zdravlja u Kladnju.

Učesnice povorke ostale su iznenađene kada je Sud u Srebrenici donio presudu u kojoj se navodi da je Zumra Šehomanović nanijela ozlijede pripadnicima specijalne policije, te da zbog toga mora platiti novčanu odštetu.Sabra Kulenović, u razgovoru za NAP kaže da je razočarana odlukom Suda u Srebrenici. Na presudu gleda kao na još jednu provokaciju žrtvama srebreničkog genocida, koje nisu prestale ni 19 godina nakon zločina.

– Nikome nije jasno kako sud može reći da je žena u sandalama nanijela ozljede policajcu, specijalcu, koji je u tom trenutku bio pod punom spremom – kaže Kulenović.- Sa tog incidenta postoji i videosnimak. Na njemu se vidi kako me policajac vuče za ruku, a onda me udario palicom po vratu. Teškim čizmama udarali su nas po nogama. Bile smo modre. O tome postoji i medicinska dokumentacija u Kladnju – dodaje Kulenović.Osim suda u Srebrenici, predmeti iz ovog incidenta nalaze se i na nekoliko drugih sudova u RS, gdje se čeka na izricanje preduse. (Kliker.info-NAP)

Podijeli

Komentari

Još nema komentara

Komentariši

Napiši komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.
Obavezna polja su označena *

Idi na alatnu traku